NOS Nieuws

Ook energiebedrijf Essent verhoogt tarieven per 1 januari

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

Terwijl de inkoopprijzen van energie de afgelopen maanden flink zijn gedaald blijven de tarieven van de energiemaatschappijen stijgen. Dat blijkt onder meer uit de verhoging van de variabele tarieven die Essent vanmiddag bekendmaakt.

Met zo'n twee miljoen klanten is Essent het grootste energiebedrijf van Nederland. Eerder al kondigde Vattenfall aan dat de prijzen volgend jaar verder omhoog gaan.

"Doordat de internationale gas- en stroomprijzen aanhoudend hoger blijven, ontkomt ook Essent er niet aan om de tarieven te verhogen," schrijft bestuursvoorzitter Resi Becker in een persbericht. Het bedrijf wijst erop dat gas en elektriciteit voor de komende maanden al veel eerder is ingekocht en de recente prijsdalingen op de inkoopmarkt daarom nog niet zijn meegenomen.

Normaal gesproken wijzigt Essent twee keer per jaar de variabele tarieven, op 1 januari en 1 juli. De nu aangekondigde prijsverhoging die op 1 januari volgend jaar ingaat geldt voor slechts drie maanden. Essent hoopt op 1 april de tarieven weer te kunnen verlagen vanwege de lagere inkoopprijzen op de internationale gasmarkt in de afgelopen maanden, maar ook een verdere verhoging is niet uitgesloten.

Ondanks de hogere tarieven van Essent betalen klanten toch minder vanwege het prijsplafond dat de overheid invoert voor heel 2023. Dat betekent dat de overheid voor de eerste 2900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en de eerste 1200 kubieke meter gas (m3) een maximumprijs garandeert, inclusief belastingen. Voor de mensen die op dit verbruik zitten zou het maandtarief zonder prijsplafond met 175 euro stijgen, denkt Essent.

Lager maandtarief

Dat is volgens het energiebedrijf het gevolg van hogere inkoopprijzen en verhoging van de energiebelasting. De overheid heeft de verlaging van het btw-tarief teruggedraaid, dat gaat per 1 januari weer omhoog van 9 naar 21 procent. Ook gaat de zogenoemde heffingskorting, de teruggave van de energiebelasting, terug van 790 naar 560 euro per jaar. Met deze maatregelen financiert de overheid gedeeltelijk de invoering van het prijsplafond.

Dat prijsplafond zorgt er weer voor dat ondanks de hogere energieprijzen en belastingen, mensen die onder het plafond blijven volgend jaar toch een lager maandtarief hebben. Essent denkt dat 85 procent van klanten van het prijsplafond profiteert en tientallen euro's per maand minder gaat betalen. Zo betalen klanten die op het verbruik van het prijsplafond zitten per maand zo'n 75 euro minder.

Om te garanderen dat de subsidie die de overheid uittrekt volledig bij huishoudens terechtkomt wil het kabinet de winstmarges van de energiebedrijven maximaliseren. Afhankelijk van de gas- en elektriciteitsprijzen kan die subsidie namelijk oplopen tot tientallen miljarden euro's .

Minister Jetten voor Klimaat en Energie laat zich nu adviseren over de vraag hoeveel winst de energiebedrijven volgend jaar mogen maken. De energiebedrijven zelf vinden dat pas na afloop bepaald kan worden wat een redelijke winstmarge over 2023 is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl