Ruim 400 arrestaties na klimaatactie Schiphol, onderzoek loopt nog
De Koninklijke Marechaussee heeft in totaal 413 klimaatactivisten aangehouden na de protestactie op het terrein met privéjets op Schiphol, begin deze maand. Het onderzoek is nog in volle gang, laat een woordvoerder weten.
Direct na de actie sprak de marechaussee over ruim 200 arrestaties. Doordat sommige aanhoudingen pas later officieel konden worden geregistreerd, is dat aantal nog flink opgelopen, legt de woordvoerder uit. De 413 gearresteerde activisten zijn inmiddels allemaal weer vrij.
Privéjets
Op zaterdag 5 november klommen enkele honderden leden van klimaatactiegroepen Greenpeace en Extinction Rebellion over de hekken rond het privéjetterrein van Schiphol. Ook braken meerdere demonstranten door de omheining. De actievoerders gingen onder de privéjets zitten om te voorkomen dat die zouden opstijgen.
Ook fietsten ze rondjes over het terrein:
Met hun actie wilden de demonstranten aandacht vragen voor het klimaat. Volgens de actievoerders is het onrechtvaardig dat Schiphol "ongehinderd enorm blijft vervuilen, ten koste van het klimaat en omwonenden". De activisten hoopten het vliegverkeer van privéjets zo lang mogelijk te blokkeren.
De actie oogstte behalve bijval ook kritiek. De burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, noemde het protest onacceptabel. Volgens haar hadden de actievoerders zichzelf en anderen in gevaar gebracht. Ook de Europese branchevereniging van de zakelijke luchtvaartsector reageerde verbolgen op de actie, onder meer omdat die er volgens de vereniging toe had geleid dat een medische vlucht moest uitwijken. Dat bleek echter niet te kloppen.
Onderzoek
De marechaussee, die verantwoordelijk is voor onderzoeken naar incidenten op Schiphol, is nog bezig met de nasleep van de actie. Zo is het onderzoek naar vernielingen en het betreden van verboden terrein nog niet afgerond.
"Het gaat om vernielingen van het hekwerk, maar mogelijk ook van de vliegtuigen die daar stonden", zegt de marechausseewoordvoerder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de eigenaren van de privéjets nog aangifte doen van eventuele vernieling.
De woordvoerder spreekt van een hoop papierwerk, vanwege het "ongekende aantal aanhoudingen". Als het onderzoek klaar is, wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM) voor de juridische afhandeling. Het OM bepaalt wat er met de 413 aangehouden activisten gaat gebeuren.