Minister wil maatschappelijke dialoog over de wolf in Nederland
Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) wil dat er een brede maatschappelijke dialoog op gang komt over de wolf in Nederland. In de Tweede Kamer kondigde ze aan dat ze daarvoor in gesprek gaat met de Raad voor Dieraangelegenheden, een adviesorgaan van het kabinet.
Het stijgende aantal wolven in Nederland leidt tot een verhit debat. Natuurbeschermers vinden het prachtig dat het dier terug is in Nederland, maar anderen vrezen voor de veiligheid van mensen, vee en huisdieren en roepen op tot het verjagen of afschieten van 'probleemwolven'.
"Vooral op sociale media verschijnen berichten die gericht zijn op het voeden van angst. Daar maak ik me zorgen over", zei Van der Wal. "De hele discussie is nu gebaseerd op angst en ophef en dat is niet zorgvuldig. Het polariseert ook."
In de maatschappelijke dialoog, waar alle belanghebbenden aan mee kunnen doen, moet de vraag aan de orde komen of de angst voor de wolf terecht is, welke positie het dier kan hebben in de Nederlandse natuur en hoe voorkomen kan worden dat vee en huisdieren het slachtoffer worden van de wolf.
Verrijking van de biodiversiteit
"Het is een ingewikkeld probleem met veel dilemma's en botsende belangen", zei de minister. Ze wil er alles aan doen om de angst weg te nemen bij mensen dat zij of hun dieren aangevallen worden door een wolf. "Maar tegelijkertijd is het ook een verrijking van de biodiversiteit. De wolf is een inheems dier en heeft zelf de weg naar ons land teruggevonden. En het is een beschermde diersoort."
De laatste tijd zijn er vaker berichten over wolven die contact met mensen niet uit de weg gaan en zelfs opzoeken. Partijen als de VVD, de SGP en BBB zien daarin aanleiding om in te grijpen. "Het is een kwestie van tijd voordat de wolf een kind aanvalt", waarschuwde Caroline van der Plas van BBB. "Roodkapje? Het is straks geen sprookje meer in Nederland."
Maar volgens de minister mag je een wolf die probleemgedrag vertoont alleen maar verjagen of afschieten als het echt niet anders kan. Preventie door een goede afrastering of honden die het vee bewaken en de wolven afschrikken heeft de voorkeur. Daar hebben ze in het buitenland goede ervaringen mee.
Vlees neergelegd voor foto
Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren is bang dat mensen probleemgedrag gaan uitlokken om te kunnen ingrijpen. Ze wees op berichten dat er op de Veluwe vlees wordt neergelegd om wolven te lokken voor een mooie foto.
De wolf is van nature mensenschuw, benadrukte Vestering. "Hoe komt het dat een dier die schuwheid heeft verloren? Het lijkt erop dat hij erop getraind is."
Kamerlid Thom van Campen van de VVD is niet zo enthousiast over het plan van zijn partijgenote Van der Wal voor een maatschappelijk debat over de wolf. "Dat is allemaal heel nobel, maar wat betekent dat voor de boer die 's ochtends wakker wordt en ziet dat zijn schapen of kalveren doodgebeten en verscheurd zijn?"
"Ik kan me voorstellen dat je schrikt van wat een wolf met vee doet", zei Vestering van de Partij voor de Dieren daarover. "Maar ik schrik ook van wat mensen met vee doen. Jaarlijks worden er 600.000 schapen gedood in de veehouderij."