Nederlandse turnploeg voldoet ruimschoots aan WK-doelstellingen: 'Uitstekend gedaan'
"We zijn meer dan tevreden." Aan het woord is Jeroen van Leeuwen, technisch directeur van de turnbond KNGU. En zijn tevredenheid is zeker niet onterecht: de Nederlandse turnploeg behaalde zeven individuele finales en in de landenwedstrijd werd de gestelde doelstelling ruimschoots gehaald.
Die doelstellingen waren volgens Van Leeuwen als volgt: in de landewedstrijd voor de vrouwen top-12 en voor de mannen top-18, daarnaast een toestelfinale voor Loran de Munck en Naomi Visser. "Met een negende (vrouwen) en dertiende plek (mannen) en zeven individuele finales hebben we het uitstekend gedaan."
Met name Visser heeft met drie finales (meerkamp, brug en vloer) een succesvol WK achter de rug in Liverpool. Het was de eerste keer sinds de WK van 2001 dat een Nederlandse turnster zich voor drie individuele WK-finales plaatste.
Daarnaast schaarden ook De Munck (paardvoltige), Casimir Schmidt (meerkamp), Sanna Veerman (brug) en Tisha Volleman (meerkamp) zich bij de beste acht van de wereld.
Bekijk in de carrousel de finales met Nederlandse inbreng:
Medailles werden er echter niet gehaald. Dat is dan ook het enige kritische punt, volgens Van Leeuwen. "Er had in sommige gevallen meer ingezeten, maar ze hebben wel fantastisch gepresteerd op een wereldpodium."
"We moeten dat wel met elkaar goed evalueren en analyseren", vindt de technisch directeur. "Ik heb wel van meerdere sporters gehoord dat je zo'n finale moet ervaren en er meerdere keren moet staan. Daar moeten we van leren. We moeten nu doorbouwen."
Deur voor Wevers niet dicht
Kijkend naar de toekomst, waarbij Van Leeuwen specifiek de EK van volgend jaar noemt, staat de deur volgens de bond ook voor Sanne Wevers nog altijd open. De 31-jarige Wevers, die in 2016 olympisch goud pakte op de balk, besloot eind juni uit de selectie te stappen.
"Door het gedrag van een teamgenoot is er voor mij een aanhoudende onwerkbare situatie ontstaan. Hierdoor kan ik niet meer goed functioneren binnen ons team", was de reden die ze destijds daarvoor gaf.
Bekijk hier het gesprek met Jeroen van Leeuwen:
"We moeten de potentie van het Nederlandse turnen gebruiken", vindt Van Leeuwen. "Sanne is weer aan het trainen en ik ga na de WK een bezoekje brengen aan Varsseveld (waar Sanne Wevers nu traint, red). Dan zal ik ook met Sanne het gesprek aangaan, hoe zij haar toekomst ziet."
Zonderland gepolst
Van Leeuwen voert niet alleen gesprekken met de huidige groep turners, hij is ook in gesprek met oud-turners Epke Zonderland en Céline van Gerner. De technisch directeur van de KNGU wil namelijk meer oud-turners bij het topsportproces betrekken.
"Met Epke heb ik een eerste gesprek gehad. Met zijn ervaring en medische achtergrond kan hij zeker wat bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse turnen", legt Van Leeuwen uit.
"Eind deze maand, begin volgende maand spreken we opnieuw met elkaar", zegt Van Leeuwen, die begin volgend jaar met een denktank wil beginnen richting de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. "Dan start het olympisch traject en het zou mooi zijn dat we met bijvoorbeeld enkele ex-topturners drie or vier keer per jaar uitgebreid kunnen sparren over de aanpak van het turnen."