Zuid-Korea en Noord-Korea zetten tientallen straaljagers in bij grens
Zuid-Korea heeft tientallen straaljagers naar het noorden gestuurd nadat er 180 Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen waren gesignaleerd bij de grens tussen de twee landen.
De Noord-Koreaanse toestellen vlogen vier uur lang ten noorden van de gedemilitariseerde zone tussen de beide landen volgens het ministerie van Defensie in Seoul. Zuid-Korea stuurde als reactie 80 toestellen de lucht in, waaronder F-35A-straaljagers.
Nog eens 240 gevechtsvliegtuigen die deelnemen aan de militaire oefening Vigilant Storm, moesten "gereed staan". Zuid-Korea houdt die oefening sinds enkele dagen samen met de VS.
Afgelopen maand gebeurde iets soortgelijks op kleinere schaal. Toen stuurde Noord-Korea tien vliegtuigen richting de grens, waarop de Zuid-Koreaanse luchtmacht ook meteen reageerde met eigen toestellen.
Dagrecord
De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen de afgelopen dagen al op door raketlanceringen en artilleriebeschietingen in zee vanuit Noord-Korea, die door het zuiden scherp werden veroordeeld. Noord-Korea vuurde woensdag zeker 23 raketten af, een dagrecord.
Donderdag volgde de lancering van een intercontinentale raket volgens het Zuid-Koreaanse leger, dat vermoedt dat die test is mislukt. Als reactie op de rakettesten werd de oefening met de VS verlengd.
De Duitse president Steinmeier, op dit moment op bezoek in Zuid-Korea, heeft de militaire activiteit vanuit Noord-Korea veroordeeld. Volgens Steinmeier verhogen de raketlanceringen de spanning in de regio en zijn ze onacceptabel. "Duitsland roept Noord-Korea op de dialoog te hervatten."
Uitzonderlijk veel vliegtuigen
Volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker is Noord-Korea al sinds januari bezig met het opvoeren van de spanning met het zuiden. Daarbij volgt het regime in Pyongyang een scenario dat vaker is ingezet de afgelopen jaren.
"Met harde woorden en raketlanceringen proberen ze de spanning op te bouwen, en op het hoogtepunt van die spanning wordt er dan gepraat en probeert Noord-Korea iets gedaan te krijgen, vermindering van de sancties, of hulp."
Deze keer gaat het noorden echter wel ver, signaleert de Koreakenner. "Zoveel vliegtuigen tegelijk is heel uitzonderlijk. En een van de raketten kwam voor het eerst sinds de Koreaanse Oorlog nabij de territoriale wateren van Zuid-Korea terecht. Daarmee wordt het risico op onbedoelde escalatie wel groter."
De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen vaker hoog op. In deze video een terugblik over de oorsprong van het conflict: