Duizenden Congolezen betogen tegen Rwanda vanwege toename geweld
In het oosten van Congo hebben duizenden mensen deelgenomen aan protesten tegen Rwanda. Dat gebeurde in de stad Goma. Rwanda wordt er door de betogers van beticht steun te verlenen aan de M23-rebellen in het oosten van het land.
De betogers gingen te voet en op motoren door de straten van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu die grenst aan Rwanda. Sommige demonstranten probeerden Rwanda binnen te komen.
Volgens ooggetuigen schoot de politie met traangas. De betogers gooiden in reactie daarop met stenen en staken een foto van president Kagame van Rwanda in brand.
VS: snel einde aan geweld
De M23-rebellengroep nam afgelopen weekend twee nieuwe plaatsen in, waaronder Kiwanja. In reactie daarop zette Congo de Rwandese ambassadeur het land uit.
De Verenigde Staten hebben het geweld door de M23-rebellen scherp veroordeeld. In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington dat de gewelddadigheden zo snel mogelijk moeten stoppen. Ook moeten de rebellen ontwapenen en weer in gesprek gaan met de regering.
Het geweld komt na een maandenlange periode van relatieve rust in het gebied. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 20 oktober, toen het geweld oplaaide, meer dan 90.000 mensen op de vlucht geslagen.
VN-blauwhelmen hebben vanwege de toegenomen onrust twaalf journalisten per helikopter geëvacueerd. Ook zijn vijftien gewonde Congolese militairen met een helikopter uit het gebied gehaald.
De regio Noord-Kivu, die grenst aan Rwanda en Uganda, is rijk aan bodemschatten. De VS denkt dat er zo'n 130 gewapende rebellengroepen actief zijn.