NOS Schaatsen

Hoe begin je fris aan na-olympisch schaatsseizoen? 'Belangrijkste: plezier hebben'

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    Redacteur NOS Sport

Skeeleren in Colombia. De Mont Ventoux beklimmen. Trouwen, verhuizen en verbouwen.

De zomer na de Olympische Spelen is voor schaatsers een zomer om, zoals de olympisch kampioen op de 1.000 meter Thomas Krol het omschrijft, af en toe eens buiten de lijntjes te kleuren.

Eerste vier wereldbekerweekeinden

Vanaf vandaag wordt in Thialf gestreden om startbewijzen voor de eerste vier wereldbekerweekeinden. Wie niet in de topvijf eindigt, valt voorlopig buiten de boot. Er wordt in november geschaatst in het Noorse Stavanger en Heerenveen en in december twee weekeinden in Calgary (Canada). De vijfde wereldbeker en de wereldbekerfinale zijn in februari in Polen.

Maar de druk en de (corona)stress zijn een stuk minder hoog dan een jaar geleden.

Zo nam Krol, liefhebber van het hooggebergte, afgelopen zomer hier en daar wat vrijheid die hij zich in een olympisch seizoen niet had gepermitteerd.

Plezier soms boven het schema

Was hij in Andorra en stond er eigenlijk een sprongtraining op zijn programma, dan stapte hij toch op de fiets. "Ik dacht: staat het in het schema? Nee. Vind ik het leuk? Ja. Wat meer plezier erin brengen. Dat heeft me heel veel opgeleverd deze zomer."

"De trainers weten dat ik er gelukkig van word. Ik zit echt niet op mijn luie gat en ben fysiek supergoed bezig. Dat je lekker in je vel zit, is het allerbelangrijkste."

Ook Antoinette Rijpma-de Jong, getrouwd in het voorjaar, ging op zoek naar ontspanning. "In een olympisch seizoen ligt de focus de hele tijd op één ding: de Olympische Spelen. Nu had ik de tijd om naar mijn bruiloft toe te werken en zat ik met een verbouwing. Die afleiding heeft me heel goed gedaan."

"Natuurlijk, je wil volle bak focussen. Maar ik weet niet of dat altijd echt goed voor me is geweest. Ik heb nu bijvoorbeeld twee wielerkoersen gereden. Dat wil ik het komende jaar misschien vaker gaan doen. Ik ben erachter gekomen dat ik dat heel leuk vind, al ga ik zeker niet de overstap naar wielrennen maken."

'Is dit wel goed geweest?'

Veel meer dan over rondetijden spraken de schaatsers de afgelopen weken over hun gevoel. Wie naar een andere ploeg is overgestapt, hoopt zich daar thuis te voelen. En iedereen is op zoek het gevoel van vertrouwen richting de eerste wedstrijden.

Maar wie anders heeft getraind, weet lang niet altijd waar hij toe in staat is. Zelfs een drievoudig olympisch kampioene niet. Irene Schouten trok aan het einde van de zomer naar Colombia voor een trainingsvakantie op hoogte vol fiets- en skeelerkilometers. Ze kwam terug met een fris hoofd, maar ook met vraagtekens.

"Het was een fijne nieuwe prikkel, maar ik kwam wel wat vermoeider terug dan mijn ploeggenoten. Ik dacht: shit, is dit wel goed geweest?"

"Maar als ik weer naar dezelfde plek als anders was gegaan (Livigno, in de Italiaanse Dolomieten, red.), had ik gedacht: ik wil hier weg, ik haal hier geen plezier meer uit. En dat is voor mij wel het belangrijkste: plezier hebben."

Olympisch kampioene Schouten zoekt het avontuur in skeelerwalhalla Colombia

Het zijn de woorden die ook de afgezwaaide Sven Kramer de schaatsers en genodigden meegaf tijdens de presentatie van Jumbo-Visma: vergeet niet te genieten van het bestaan als topsporter. Hij had het af en toe te weinig gedaan, vond de veelvoudig kampioen zelf.

Geen Kramer en Wüst

Kramer is topsporter af en reed zijn afscheidsrondes in maart aan de zijde van Ireen Wüst. Voor de laatste opening van een schaatsseizoen zonder Wüst en zonder Kramer op het ijs moeten we terug naar 2002.

Sinds deze week staan de namen van de twee schaatsiconen van de eenentwintigste eeuw boven de bochten die naar hen zijn vernoemd.

  • NOS
    De Ireen Wüst-bocht
  • NOS
    De Sven Kramer-bocht

Femke Kok moest er wel even aan wennen, een seizoen zonder Wüst om zich heen. "Ze was toch wel een beetje de moeder van onze ploeg. Ireen heeft zo veel ervaring en heeft zo veel meegemaakt. We bellen nog regelmatig of gaan samen lunchen. Ik weet bij Ireen: ook al zie ik haar een tijdje niet, je kunt altijd bij haar terecht."

Het hoofddoel van Kok deze winter is het hoofddoel van zovelen: de WK afstanden in Heerenveen. Helemaal nu er geen WK sprint en allround worden verreden, maar 'slechts' een EK.

'Had niet op de kalender gehoeven'

Een toernooi dat door afwezigheid van de Russen, die vanwege de oorlog in Oekraïne niet aan internationale wedstrijden mogen meedoen, nog meer aan waarde heeft verloren.

Krol: "Ik ga me natuurlijk proberen te plaatsen voor de EK sprint, maar het had voor mij überhaupt niet op de kalender gehoeven. Maak er gewoon elk jaar een WK sprint van."

Krol: "Een EK sprint is in principe een interland Nederland-Rusland, nu wordt het een heel uitgekleed toernooi. Ik had veel liever tegen Laurent Dubreuil (uit Canada, red.) of de Japanners gestreden. Ik vind het nu een beetje een lege kalender."

En toch, ook de 30-jarige Krol heeft genoeg om voor te rijden dit seizoen. Zelfs met olympisch goud al in de kast. "Het hoofddoel is afgevinkt, maar dat wil niet zeggen dat het nu klaar is. Ik ben in de kracht van mijn leven en wil heel veel prijzen pakken. De 1.000 meter op de WK heb ik bijvoorbeeld nog nooit gewonnen. Dat lijkt me een heel mooi doel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl