Elon Musk eerder deze week op het hoofdkantoor van Twitter
NOS NieuwsAangepast

Elon Musk nu eigenaar van Twitter, onduidelijk hoe het nu verdergaat

Elon Musk is officieel eigenaar van Twitter. De deal van 44 miljard dollar kwam rond na een rumoerige tijd. Musk liet er geen gras over groeien en ontsloeg volgens Amerikaanse media meteen de bedrijfstop. Over hoe het nu verdergaat met het sociale netwerk is nog veel onduidelijk.

"De vogel is bevrijd", schreef Musk vannacht op Twitter. Dat was een directe verwijzing naar het logo van Twitter. Met zijn tweet lijkt hij te doelen op vrijheid van meningsuiting op het platform. Volgens Musk moet het sociale netwerk meer toelaten. Nu worden mensen met extreme denkbeelden vaak verbannen om hun tweets.

De ceo van elektrische autofabrikant Tesla en topman van ruimtevaartbedrijf SpaceX is een zelfverklaard strijder voor de vrijheid van meningsuiting. Hij heeft echter ook gezegd dat het platform geen plek moet worden voor haat en verdeeldheid.

Andere doelen zijn het terugdringen van spambots op Twitter en het openbaar maken van de algoritmen die bepalen hoe inhoud tot de gebruiker komt.

Hoe Musk dit allemaal wil bewerkstelligen is nog onduidelijk. Ook heeft hij niet gezegd hoe hij het bedrijf gaat leiden. Wel heeft hij aangekondigd dat er ontslagen volgen, waardoor de 7500 medewerkers bij Twitter zich zorgen maken over hun toekomst.

Hij zei onlangs ook dat hij Twitter niet heeft gekocht om geld te verdienen. Hij zou "proberen de mensheid te helpen, van wie ik hou". Musk wordt door zakentijdschrift Forbes gezien als de rijkste man ter wereld, met een vermogen van ongeveer 300 miljard dollar.

Ontslagen

Volgens Amerikaanse media zijn de Twitter-topmannen Parag Agrawal en Ned Segal meteen na de overname door Musk ontslagen.

Begin deze maand werd bekend dat Musk, tegen de verwachting in, alsnog voor het afgesproken bedrag het platform wilde overnemen. Iets minder dan twee weken later zou er een rechtszaak starten over de gesloten deal. De miljardair had deze namelijk afgelopen zomer eenzijdig opgezegd. In zijn ogen was Twitter niet eerlijk over de hoeveelheid nep- en spamaccounts.

Minder spannend

Als er eenmaal een akkoord is voor een overname, is de periode daarna doorgaans niet zo spannend meer. Doordat Musk eerst ja zei, toen nee en vervolgens Twitter tóch wel wilde hebben, was het nu tot het einde spannend of er niet toch nog een onverwachte wending zou volgen.

Eerder deze week kwam echter naar buiten dat hij de bankiers die zijn overname meefinancieren had beloofd dat de deal deze week wordt afgerond. Ook een belangrijke administratieve handeling werd in werking gezet: het verzoek om en het overmaken van 13 miljard dollar die hij van de banken krijgt. Daarmee werd de eindfase ingeluid.

Bovendien bracht Elon Musk zelf woensdag een bezoek aan het hoofdkantoor van Twitter. Als grapje had hij een gootsteen (in het Engels sink) in zijn handen zodat hij het grapje kon maken "let that sink in".

Musk stapt met wasbak hoofdkantoor Twitter binnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl