Meer beroofde voetballers, 'gevaar wordt onderschat'
Jules Jessurun
redacteur Online
Jules Jessurun
redacteur Online
Voetbalcoach Mark van Bommel ontsnapte in de nacht van maandag op dinsdag aan een overval. Het is de zoveelste overval of poging daartoe op iemand uit het topvoetbal. Vooral jonge voetballers onderschatten het risico dat zij lopen, zegt een beveiligingsexpert.
"Zij hebben vaak weinig levenservaring en denken: dat gaat mij niet overkomen", zegt beveiligingsexpert Hans Slaman van International Security Partners, een bedrijf dat vermogende particulieren adviseert over hun veiligheid.
Hij zegt niet of zijn bedrijf ook voetballers als klant heeft, maar wil wel kwijt dat de vraag naar het beveiligen van gezinnen sinds vorig jaar flink is toegenomen. Bij andere BN'ers is het aantal overvallen ook gestegen, maar volgens Slaman zijn voetballers mogelijkerwijs een makkelijker doelwit. "Bij een voetballer is het wellicht iets eenvoudiger om zijn patronen in kaart te brengen waardoor je weet wanneer hij wel en niet thuiskomt."
Dat veel spelers ook op sociale media zitten en daar onder meer hun dure horloges laten zien, helpt ook niet mee, zegt Slaman. Voorzitter van de spelersvakbond Evgeniy Levchenko bevestigt dat in een interview met Op1. "Je ziet voetballers steeds rijker worden en steeds meer showen, vooral door social media. Dit zag je eerst vooral in Italië en Spanje, maar in Nederland wordt het afgelopen tijd ook steeds erger. De keiharde realiteit is dat je consequenties gaat zien."
Daarbij komt dat er ook sponsorbelangen spelen. Zo rijden spelers soms in dure auto's van de autosponsor van de club of dragen ze maatpakken die door de kledingsponsor zijn geleverd. Slaman: "Hier zie je dus dat de belangen van verschillende partijen gaan schuren. Een voetballer van 20 die in een hele dure Audi of Mercedes rijdt, valt natuurlijk enorm op. Daarbij denk ik dat je soms als sponsor of club het besluit moet nemen voor die speler om daar misschien van af te zien."
Ook Manchester City-speler João Cancelo was het slachtoffer van een overval in zijn woning. Daarbij raakte hij gewond, toonde hij op sociale media:
Clubs geven hun spelers volgens Slaman wel voorlichting over veiligheid, maar dat is niet altijd voldoende. "Een speler kan dan zeggen: 'ik heb het goed geregeld', maar dat is heel subjectief en ook daar speelt onderschatting een rol".
"Het is een punt van aandacht voor ons", zegt woordvoerder Sanne Clements van PSV. "Wij lichten onze spelers voor. Wij drukken ze op het hart om na te denken wat zij op sociale media zetten." Tegelijkertijd wijst zij er ook op dat het een maatschappelijk probleem is dat breder getrokken moet worden dan voetballers: "Accepteren we als maatschappij dat je geen waardevolle spullen meer kunt dragen of gebruiken in het dagelijks leven? En dan gaat het hierbij niet over je bekendheid."
Van de daders is volgens Slaman geen eenduidig profiel te maken. "In het ene geval zijn het bendes, zoals de Rolex-bende. Maar ook het aantal woningovervallen neemt fors toe." Wel valt volgens hem op dat het vaak jonge daders zijn die het gebruik van geweld niet schuwen. "Het lijkt ook steeds vaker alsof het de daders ontbreekt aan een moreel kompas. Ze laten niet blijken dat ze enig besef hebben van wat ze anderen aandoen."