Videoserie 'Onder de streep': alles wordt duurder, wat doet dat met mensen?
Duurdere boodschappen, stijgende benzineprijzen en voor velen een extreem verhoogde energierekening. Het leven wordt duurder, dat merkt iedere Nederlander. In onze videoserie 'Onder de streep' volgen wij de komende maanden verschillende huishoudens. Hoe gaan zij om met de alsmaar stijgende prijzen?
Aflevering 1: Hendrik
In de eerste aflevering staat de 73-jarige Hendrik centraal. Hij woont samen met zijn vrouw Dimphie in Westkapelle. Ze hebben allebei geen pensioen opgebouwd en moeten rondkomen van hun AOW. Maar omdat Hendrik chronisch ziek is gaat bijna al zijn geld op aan de zorg. Ook de boodschappen worden duurder waardoor ze niet meer elke dag warm kunnen eten.
Hendrik: "Het is een uitzichtloos iets. Dat ga ik iedere dag meer merken.
Aflevering 2: Roos en Gio
Roos en Gio uit Groningen werken allebei fulltime en verdienen een starterssalaris. Een groot deel van hun inkomen gaat op aan vaste lasten. De afgelopen tijd is hun energierekening is verdubbeld en de verwarming staat uit. Roos en Gio zijn bang dat ze door de hoge energierekening niet meer kunnen sparen.
"Ongeveer 80 procent van wat wij verdienen gaat op dit moment op aan vaste lasten. Daardoor kunnen wij nu niet sparen", zegt Roos:
Aflevering 3: Anis
Ondernemer Anis Jadib uit Meppel ziet om zich heen steeds meer mensen in financiële moeilijkheden komen, maar hij blijft positief. Met acties en proviandkasten voor mensen die het nodig hebben draagt hij een steentje bij aan een oplossing. Hulp vragen is voor veel mensen moeilijk, constateert Anis. Dat taboe zou eraf moeten. "Er zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Daar ben ik van overtuigd."
En hij is echt niet de enige die wil helpen, zegt Anis:
Aflevering 4: Wieb
Wieb de Boer (30) is bedrijfsleider bij een café-restaurant gericht op studenten. De prijzen zijn al verhoogd en gaan straks nog meer omhoog. Maar vooralsnog blijven de mensen komen. Onlangs is hij verhuisd naar een appartement. Ondanks de hoge huur redt hij zich nog prima.
"Vergeleken met andere mensen moet ik niet zoveel klagen vind ik."
Aflevering 5: Anouk
Anouk (40) is freelance fotograaf en zag door corona haar inkomen wegvallen. Die crisis is dan voorbij, maar de financiële gevolgen zijn er nog: zelfs met twee inkomens is het voor haar niet te doen om rond te komen. Het leidt tot zorgen voor december, een feestmaand en de tijd dat haar vaste energiecontract afloopt. Dankzij ouders van de school van haar dochter krijgt ze nu in ieder geval Sintcadeaus.
"Ik denk dat het heel belangrijk is hier over te hebben. Dat het geen gekke of beroerde keuzes hoeven te zijn waardoor je pech hebt en aan de verkeerde kant van het randje terechtkomt."
Aflevering 6: Anis
Van luxe auto's tot een uitzendbureau: Anis heeft 7 bedrijven onder een dak. Bij klanten ziet hij grote contrasten in financiën en uitgaven, volgens hem wordt de kloof tussen rijk en arm groter.
Aflevering 7: Anouk
Per 1 januari is de energierekening van fotografe Anouk uit Zutphen drie keer zo hoog geworden. En ook de boodschappen zijn duurder. Dat terwijl ze in de wintermaanden juist weinig werk heeft en door de coronatijd geen buffer heeft opgebouwd. Maar ze heeft goede hoop dat de zomer veel werk en dus geld zal opleveren.
Aflevering 8: Hendrik
Hoewel zijn AOW is gestegen en ook de toeslagen omhoog zijn gegaan, komt de chronisch zieke Hendrik steeds moeilijker rond. De dagelijkse kosten blijven hoog en ook moet hij vaak met de auto naar het ziekenhuis.