NOS Nieuws

'Energiesteun midden- en kleinbedrijf voor velen onbereikbaar'

Kleine en middelgrote bedrijven zijn kritisch over het energiesteunpakket van de overheid. "Hiermee worden veel bedrijven niet geholpen. We hebben navraag gedaan bij bijvoorbeeld de bakkers en die komen niet aan 12,5 procent energiekosten als percentage van de omzet", zegt Jacco Vonhof van MKB Nederland over de definitieve regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het midden-en kleinbedrijf. Die 12,5 procent is de drempel die geldt om in aanmerking te komen voor steun.

"De kosten zijn zodanig gestegen dat ze die niet meer kunnen doorberekenen in de prijs van hun product. Dan schiet de regeling zijn doel voorbij, omdat vrijwel niemand ervoor in aanmerking komt."

Ook deze bakker in Amersfoort komt waarschijnlijk nét niet in aanmerking voor de financiële steun:

Bakker 'kan niets' met steun energiekosten: 'Het is voor ons einde verhaal'

"De drempels voor de regeling zijn veel te hoog, zodat er maar weinig ondernemers voor in aanmerking komen", ziet ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Net als MKB Nederland vindt de brancheorganisatie voor de horeca de steun ontoereikend en bepleiten ze een verlaging van de drempelbedragen.

Per maand urgenter

Ook branchevereniging INretail van de winkeliers ziet de regeling bij voorbaat mislukken. "De gemiddelde energiekosten van winkeliers liggen nu rond de 3, 4, misschien 5 procent. Die gaan naar 6, 7 of zelfs 8 procent. Dat is voor winkeliers een enorme kostenstijging, naast de verhoogde kosten voor producten en loonkosten", legt woordvoerder Paul te Grotenhuis uit. "Dat kan en mag niet de bedoeling zijn."

Daarnaast komt de regeling te laat. "Tussen nu en 1 april zijn we bijna zes maanden verder", aldus Te Grotenhuis. "De nood is juist nu aan de man en de situatie wordt per maand urgenter. Het gaat erom dat bedrijven door de winter heen worden geholpen."

"Ik maak me ernstig zorgen dat we in onze economie echt grote problemen krijgen. Ik hoor van bakkers, slagers, tuinbouwbedrijven en schadeherstellers dat ze het niet gaan redden met deze regeling", zegt Vonhof. "Ook het plafond van 160.000 euro op jaarbasis is te laag. In Europa wordt aan een heel ander bedrag gedacht, daar wordt nu gesproken over steun die tot 750.000 euro per bedrijf zou gaan."

Niet alleen kritiek

Eén van de bedrijven die wel in aanmerking denken te komen voor de steunmaatregel is sauna De Heuvelrug in Veenendaal. Eigenaar Hans Lebbink zegt met zijn energiekosten op 15 tot 16 procent uit te komen. Hij heeft een variabel energiecontract en de prijzen wijzigen per dag. "Het helpt wel deze steun, als je tenminste boven de 12,5 procent komt. Als de steun pas in april komt is dat wel jammer, want we hebben het hard nodig."

Proof Bakery in Amersfoort komt juist niet in aanmerking. "Met deze regeling kunnen we helemaal niets. Deze situatie is niet werkbaar. De meeste bakkerijen halen die 12,5 procent zeker niet", legt eigenaresse Vicky Littlejohn uit.

"Je kunt het niet doorrekenen aan een klant, want de prijs van brood bestaat niet alleen uit energiekosten. Als we alles zouden moeten doorberekenen zou dat een stijging van 20 procent zijn. Dat willen veel mensen niet betalen en dat betekent dat kleinere bakkerijen failliet gaan."

Aalmoes

Dat geldt overigens ook voor middelgrote en grotere industriële brood- en banket bakkerijen. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, die hun belangen behartigt, vindt vooral het plafond van 160.000 euro per jaar het probleem.

"Dat kwalificeren wij als een aalmoes. Een industriële bakkerij is rond de 360.000 euro per maand kwijt aan gas. Voor ons zou het beter werken als het per aansluiting gaat dan per bedrijf, sommige bedrijven hebben meerdere filialen."

Deze maand maakte het kabinet bekend hoe huishoudens worden gecompenseerd voor de sterk opgelopen energiekosten.

Hans Lebbink

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl