Doorbraak in brandstofconflict Frankrijk, maar stakingen gaan mogelijk door
Er zit beweging in het conflict tussen het Franse energiebedrijf TotalEnergies en de vakbonden, van wie de leden al wekenlang staken en raffinaderijen blokkeren. Rond 03.30 uur zijn twee grote vakbonden en Total het eens geworden over een salarisstijging voor hun leden. De vakcentrale CGT, die een vooraanstaande rol speelt bij de acties, is weggelopen uit het overleg en zinspeelt op meer stakingen.
Total biedt een loonsverhoging van 7 procent die ingaat op 1 november, plus dit jaar een eindejaarsuitkering van 3000 tot 6000 euro, afhankelijk van het dienstverband. De vertegenwoordigers van de grote vakbonden CFDT en CFE-CGC gingen daar vannacht mee akkoord, en zij vertegenwoordigen het merendeel van de stakende werknemers.
De CGT eist een salarisverhoging van 10 procent, onder meer om de werknemers ook te compenseren voor de gestegen kosten van levensonderhoud. Een woordvoerder van de bond noemde de onderhandelingen vanochtend een "maskerade" en het bod van Total "overduidelijk niet genoeg."
's Nachts in de rij
De vakbonden die akkoord gaan met het bod van Total, moesten dat nog wel aan hun leden voorleggen. Daarvoor hadden ze tot het middaguur de tijd, en al vroeg in de middag bleek dat de leden van beide bonden akkoord zijn gegaan. Zij gaan nu snel weer aan het werk. Daardoor komt er waarschijnlijk een einde aan de brandstofchaos die Frankrijk al weken in zijn greep houdt.
Verspreid over Frankrijk kampt bijna een op de drie benzinestations met problemen: er is helemaal geen brandstof meer of alleen nog in beperkte mate. Bij de pompen die nog wel normaal functioneren staan elke dag lange files. Zelfs 's nachts gaan mensen in de rij staan, in de hoop dat het dan minder druk is.
Dwangbevel
Op dit moment liggen de vijf Franse raffinaderijen van Total stil, door de stakingen en blokkades. Twee andere raffinaderijen die nog wel in bedrijf zijn in het land, zijn van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil. Bij een daarvan werkt het personeel vandaag tot 14.00 uur, daarna besluiten ze mogelijk opnieuw het werk neer te leggen.
De Franse overheid zet sinds kort medewerkers met een dwangbevel onder druk om aan het werk te gaan, met beperkt succes.
Of de leden van de dissidente vakbond CGT in hun eentje de blokkades en stakingen gaande kunnen houden, is niet duidelijk. De bond lijkt niet van plan de handdoek in de ring te gooien, en zinspeelt nu ook op stakingen in andere sectoren dan de olie-industrie, bijvoorbeeld onder ambtenaren en medewerkers van transportbedrijven. De bond roept samen met kleinere vakbonden op tot een 'grote stakingsdag' komende dinsdag.
In de aanloop naar die actiedag leggen werknemers van de kerncentrales in Dampierre en Paluel komend weekend het werk neer, zegt een woordvoerder van de vakbond FNME. Hoe ingrijpend deze stakingen zullen zijn, is niet bekend.