GroenLinks-leider Klaver wil één programma met PvdA bij Tweede Kamerverkiezingen
GroenLinks streeft naar een verdergaande samenwerking met de PvdA. Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen wil partijleider Klaver ook het verkiezingsprogramma samen opstellen met de sociaaldemocraten. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, vorig jaar maart, presenteerden de partijen afzonderlijk hun partijprogramma.
Op de jaarlijkse Kerdijklezing in Den Haag pleit Klaver voor één links-progressief blok met een gezamenlijk programma, maar het woord fusie neemt hij niet in de mond.
"Ik denk dat de samenwerking een belangrijke volgende fase in moet", aldus Klaver. Hij vindt dat een "fundamenteel links-progressief alternatief" moet breken met de neoliberale politiek. Klaver zegt te willen bouwen aan een nieuwe verzorgingsstaat, aan een nieuwe duurzame economie en aan "nieuwe gemeenschapszin en gelijkwaardigheid".
GroenLinks zit nu in de oppositie met 8 zetels en de PvdA met 9 zetels. Als het huidige kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet eerder ten val komt, gaan de kiezers in 2025 voor een nieuwe Tweede Kamer naar de stembus.
In de zomer stemden de leden van de twee partijen al voor een gezamenlijke fractie na de Eerste Kamerverkiezingen in mei 2023. Maar over samenwerking voor de Tweede Kamerverkiezingen had GroenLinks-leider Klaver zich nog niet duidelijk uitgesproken.
In de Tweede Kamer werken de linkse oppositiepartijen geregeld samen; soms voeren Kamerleden het woord voor de beide partijen en partijleider Klaver en fractievoorzitter Kuiken hebben een gezamenlijk plan gemaakt voor een energieplafond. "Het links-progressief blok moet het grootste van Nederland worden."
De PvdA en GroenLinks wilden in 2021 niet zonder elkaar toetreden tot een nieuw kabinet en kwamen vervolgens samen in de oppositie terecht. De leden van GroenLinks moeten zich nog uitspreken over de toekomstvisie van Klaver.
Versplinterd
PvdA-fractieleider Kuiken laat weten het plan van Klaver te steunen. Ze vindt het een logische volgende stap omdat er nu al zo nauw wordt samengewerkt. "Juist in een versplinterd politiek landschap, met 20 partijen, waarin samenwerking steeds moeilijker is, is steeds meer behoefte om wél de krachten te bundelen."
De precieze vorm van de samenwerking ligt nog niet vast, zo wordt bij de PvdA wel benadrukt.