Nieuwenhuis terug naar het veld: 'Heb het niet in me om die risico's te nemen'
Wout van Aert. Mathieu van der Poel. Tom Pidcock. Wereldtoppers in het veldrijden, die na een overstap ook wereldtoppers op de weg bleken te zijn. Joris Nieuwenhuis bewandelt de omgekeerde weg.
Hij stopt per direct als wegwielrenner bij DSM en gaat zich richten op het veldrijden bij Baloise-Trek Lions, de veldritploeg van Sven Nys. Na vier jaar als profrenner trok Nieuwenhuis voor zichzelf de conclusie dat het wringen en duwen om bij de eersten van het peloton te blijven hem ging tegenstaan.
"Ik heb best een goed voorjaar gereden, maar ik kwam erachter dat mijn zwakke punt ligt in de positionering", vertelde hij bij Wielerflits Podcast. "Ik merkte gewoon dat ik als persoon zo niet ben. Ik heb het niet in me om al die risico's te nemen."
De 26-jarige Nieuwenhuis was vier jaar lang een gewaardeerde kracht bij DSM en voorloper Sunweb. Hij reed twee keer de Tour de France, waarin hij vooral een rol had in de sprinttrein. Ook reed hij afgelopen maand nog de Vuelta, waarin hij zijn steentje bijdroeg aan de successen van Thymen Arensman.
Droomkoers
Ook debuteerde Nieuwenhuis dit voorjaar in zijn droomkoers Parijs-Roubaix. Zijn ploeg zou daar met een innovatief bandensysteem van start gaan, maar zag daar op het laatste moment vanaf.
Nieuwenhuis destijds: "Voor mij is dit de enige koers waar ik vroeger écht voor thuis bleef. Ik was vooral BMX'er en vond wielrennen eigenlijk geen zak aan. Maar Roubaix vond ik wel heel vet. Ik was altijd fan van Stybar. En nu mag ik zelf."
Nieuwenhuis werd 39ste op precies zeven minuten van winnaar Dylan van Baarle, maar wel zes plekken voor jeugdheld Zdenek Stybar.
De Omloop van het Houtland, een ruime week geleden, is voorlopig zijn laatste wegkoers. Bij de veldritploeg van Nys wordt Nieuwenhuis ploeggenoot van onder anderen Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Lucinda Brand, Shirin van Anrooij en Thibau Nys.
In de zomer wil hij bovendien proeven van het gravelracen. "Ik denk dat dat goed bij mij past. Maar nu ga ik me eerst focussen op het veldrijden."
In de jeugdcategorieën behoorde Nieuwenhuis tot de absolute top van het veldrijden. Bij zijn eerste WK voor junioren in 2015 werd hij - net een maand lid van de opleidingsploeg van Rabobank - al vijfde.
Twee jaar later werd Nieuwenhuis in het Luxemburgse Bieles wereldkampioen bij de beloften en ook bij de profs bleef hij regelmatig in het spoor van kleppers als Van Aert en Van der Poel.
Seizoenstart komt te vroeg
Volgende week begint het wereldbekerseizoen al met wedstrijden in het Amerikaanse Waterloo (9 oktober) en Fayetteville (16 oktober), maar die afspraken komen te vroeg voor Nieuwenhuis. "Daar had ik echt graag bij willen zijn, maar dan had ik me eerder al moeten voorbereiden op het crossen."
Tijdens zijn eerste Tour de France in 2021, waarin zijn ploeg liefst drie etappes wist te winnen, sprak Herman van der Zand uitgebreid met Nieuwenhuis. Over zijn kamergenoot Marc Hirschi bijvoorbeeld, over zijn debuut en over zijn voorkeur voor stevige muziek en zijn elektrische gitaar.