Energiegiganten stellen verhoging uit na dreiging boete van toezichthouder
Energiebedrijven Essent, Eneco en Vattenfall geven gehoor aan de oproep van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de tariefverhogingen niet per 1 oktober in te stellen. Essent stelt de aangekondigde prijsverhoging voor mensen met een variabel contract uit tot november. Vattenfall en Eneco laten de verhoging 30 dagen nadat de klant bericht kreeg ingaan.
Een aantal energieleveranciers kondigde onlangs aan de energietarieven per 1 oktober te verhogen. Daarbij houden ze zich volgens de toezichthouder niet aan de wettelijke termijn van dertig dagen om klanten te informeren over wijzigende tarieven.
De toezichthouder maakte vandaag bekend dat er na 1 oktober onderzoek zal worden gedaan naar de tariefverhogingen door energiebedrijven. Greenchoice, dat volgens de ACM ook in de fout ging, houdt tot nu toe voet bij stuk.
Stevigere verhoging
Essent zegt nu dat in plaats van 1 oktober, de tariefwijziging per 7 november ingaat. Dit betekent volgens Essent dat de verhoging vanaf november steviger uitvalt. Klanten moeten de verhoging namelijk in twee maanden betalen in plaats van drie.
Vattenfall, een van de andere grote aanbieders, laat weten dat de verhoging 30 dagen nadat de klant bericht kreeg door te voeren. Vattenfall begon eind augustus met het informeren van klanten, maar niet iedereen werd 30 dagen van te voren op de hoogte gesteld.
Wel onderstrepen beide energiebedrijven een statement van Energie Nederland. De branchevereniging zegt dat energieleveranciers de wet absoluut niet overtreden.
Boete opleggen
Als de tarieven per 1 oktober daadwerkelijk verhoogd zijn, kan de ACM de energiebedrijven een boete opleggen, omdat ze de wettelijke termijn niet in acht genomen hebben. Die geeft klanten de mogelijkheid om van energieleverancier te wisselen.
Over de hoogte van een eventuele boete wil de ACM niets zeggen.
Inmiddels is de voorbeeldbrief op de website van de toezichthouder, waarmee klanten bezwaar kunnen maken tegen de tariefverhoging, al 250.000 keer gedownload, aldus de ACM.