Betogers bij het Tweede Kamergebouw in Den Haag
NOS Nieuws

Steun voor Iraniërs: betogers in Den Haag verbranden hoofddoeken en knippen haar

Ook in Den Haag is gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini. De vrouw stierf vorige week nadat ze in Teheran door de religieuze politie was opgepakt omdat ze haar hoofd niet had bedekt. Dat moet volgens de strikte kledingvoorschriften die Iran kent. Volgens ooggetuigen werd ze na haar arrestatie in een politiebusje mishandeld.

Wereldwijd en in Iran klinken woedende reacties op de dood van Amini. Iraanse vrouwen verbranden hun hoofddoek en knippen hun haar af. In verschillende steden zijn grote protesten uitgebroken, waarbij ook anti-regeringsleuzen worden gescandeerd en onder meer "Dood aan de dictator" wordt geroepen, verwijzend naar ayatollah Khamenei.

Ook bij het Tweede Kamergebouw in Den Haag klinkt onder meer "Dood aan Khamenei", "Weg met de dictatuur", "Weg, weg, moordenaar". Zo'n honderd betogers staan daar met Iraanse vlaggen en spandoeken. Net als bij de protesten in Iran knippen enkele vrouwen hun haar af, anderen verbranden hoofddoeken.

Terwijl betogers in Den Haag opriepen tot de val van het Iraanse regime, liet een deel van de vrouwen de schaar in hun haar zetten:

Iraniërs in Den Haag knippen haar af in solidariteit met overleden jonge vrouw

De organisatie zegt steun voor Iraanse vrouwen te missen in Nederland en wil graag dat de Tweede Kamer een statement maakt tegen het Iraanse regime. Medeorganisator Shirin Ghahramani is erg geraakt door het protest in Iran, zei ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb erg veel respect voor de demonstranten daar en ben erg trots op hoe ze zich verzetten tegen de dictatuur en tegen de schending van de mensenrechten in Iran."

Ze ziet de nieuwste protestbeweging als een uiting van de frustratie die in vele jaren opgebouwd. "Die onrust was er altijd al. Mensen zijn er zo klaar mee. Het regime probeert al 43 jaar zijn islamitische normen en waarden op de maatschappij te drukken. Daarbij zijn vrouwen het primaire doelwit, bijvoorbeeld met een wet die het verplicht om een hijab te dragen."

Verbaasd over de omvang van de vele protesten is Ghahramani niet. "Mahsa Amini is eigenlijk de laatste druppel. Mensen denken: wij zijn misschien wel de volgende Mahsa. Daar zitten ze niet op te wachten." Wat haar wel verbaast is hoever de betogers ditmaal durven gaan. "De Islamitische Republiek staat erom bekend dat ze protesten erg hard aanpakt", benadrukt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl