NOS NieuwsAangepast

Eerste Russische reservisten melden zich, opvallend druk aan grenzen

Op dag twee van de mobilisatie in Rusland hebben de eerste reservisten zich bij de mobilisatiecentra gemeld. Op sociale media is te zien hoe ze met bezorgde gezichten afscheid nemen van hun geliefden, voordat ze in bussen stappen.

Beelden van het Russische nieuwskanaal Tayga.info uit de Siberische stad Jakoetsk:

Russen nemen afscheid van geliefden bij mobilisatiecentra

Nadat president Poetin gisteren een gedeeltelijke mobilisatie had afgekondigd, werd het opvallend druk aan de grenzen met landen waar Russen zonder visum naartoe kunnen. Vermoedelijk werd de drukte veroorzaakt door Russen die bang zijn om het leger in te moeten.

Een van de uitgeweken Russen is Sergej. Hij zei in Servië tegen persbureau Reuters dat zijn vrienden en collega's ook bang zijn om in Oekraïne te moeten vechten. "Oorlog is verschrikkelijk. Het is oké om bang te zijn voor oorlog, de dood en dat soort dingen."

Finse grenswachten zagen gisteren 4824 Russen hun land binnenkomen. Dat zijn er bijna 1700 meer dan vorige week woensdag. Bij een van de weinige grensovergangen met Georgië stond vanmorgen 5 tot 6 kilometer file, melden lokale media.

Wie achteraan aansluit, doet er 24 uur over om bij de grens te komen, zegt iemand die zelf ook in de file stond:

File van Russen aan grens met Georgië

Gisteren waren directe vluchten naar Turkije en Armenië snel uitverkocht, schreef de Russische website Holod. In Armenië sprak persbureau AP met een Rus die net met zijn 17-jarige zoon was aangekomen. Hij had zich op deze ontwikkeling voorbereid, liet hij weten. Zijn naam wilde hij niet noemen. Een andere net aangekomen Rus zei dat de familie van zijn vrouw in Kiev woont. Alleen al vanwege dit "morele aspect" is hij tegen mobilisatie.

In Moskou stegen de prijzen van enkele vliegtickets naar het buitenland tot boven de 5000 euro. Voor de komende dagen zijn de meeste tickets uitverkocht. "Dit is een paniekvraag van mensen die bang zijn dat ze later het land niet meer uit kunnen. Het maakt hen niet uit waar de vlucht heen gaat", zei een bron in de toerismesector tegen persbureau Reuters.

De afgelopen maanden vertrokken al tienduizenden Russen, zei Ruslanddeskundige Laura Starink gisteren tegen de NOS. Uitwijken naar een ander land kan niet iedereen. Voor een buitenlandse reis is een speciaal reisdocument nodig, dat zeker 75 procent van de bevolking niet heeft.

300.000 Russen opgeroepen

President Poetin zei gisteren dat alleen reservisten worden opgeroepen. Volgens minister van Defensie Sjojgoe zijn dat er maximaal 300.000, maar veel Russen zijn bang dat het daar niet bij blijft.

Eerst worden reservisten met gevechtservaring of relevante specialismes opgeroepen, zei Sjojgoe. Onduidelijk is hoelang ze het leger in moeten, wat precies onder gevechtservaring wordt verstaan en hoe uitgebreid de training moet zijn die ze al hebben gehad.

Het decreet waarmee de mobilisatie werd afgekondigd, bevat een geheime clausule. Volgens de Russische krant Novaja Gazeta staat daarin dat de regering de mobilisatie mag uitbreiden tot 1 miljoen man. "Ze veranderden het aantal een paar keer en stopten bij 1 miljoen", zei een bron in het Kremlin. Andere bronnen van de krant konden dat niet bevestigen.

"Iedereen in Rusland begrijpt dat hij bij een volgende lichting kan zitten en dat dit slechts een eerste lichting is", zei Michael Kofman van de Amerikaanse veiligheidsdenktank CNA tegen persbureau AP.

Zoekopdrachten als "Hoe verlaat ik Rusland?" en "Hoe breek ik een arm?" waren gisteren trending op Google. De Russische internettoezichthouder Roskomnadzor laat weten dat websites die "valse informatie" over de mobilisatie verspreiden, worden geblokkeerd.

In tientallen Russische steden is gisteren tegen de oorlog en de mobilisatie gedemonstreerd, onder meer in Moskou en Sint-Petersburg. De deelnemers overwonnen hun angst om gearresteerd te worden. "Het waardevolste dat ze van ons kunnen afpakken, is het leven van onze kinderen", zei een demonstrant in Moskou.

Bij de demonstraties in heel Rusland zijn 1300 mensen opgepakt, zegt de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-info. Op de vraag of demonstreren helpt, zei een Moskoviet: "Nee, maar het is mijn burgerplicht om mijn standpunt duidelijk te maken. Ik zeg 'nee' tegen de oorlog!".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl