Beelden van een protest in Teheran, op maandag
NOS Nieuws

Drie demonstranten gedood bij Iraans protest na overlijden aangehouden vrouw

Bij protesten naar aanleiding van het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran zijn drie demonstranten gedood. Dat hebben de Iraanse autoriteiten bevestigd. Grote groepen demonstranten trokken vandaag en gisteren door de straten uit woede over de behandeling van Amini door de Iraanse zedenpolitie. In de hoofdstad Teheran waren de protesten vanavond nog gaande.

Een Koerdische mensenrechtenorganisatie zegt dat de Iraanse veiligheidsdiensten het vuur op de demonstranten openden. Naast de drie doden zouden ook nog eens 221 mensen gewond zijn geraakt. De Iraanse autoriteiten hebben niet gezegd hoe de drie zijn omgekomen, zij spreken alleen van "verdachte omstandigheden".

De autoriteiten wijzen met de beschuldigende vinger naar 'vijanden in het buitenland' die het Iraanse regime via de protesten zouden proberen te destabiliseren. Volgens de gouverneur van Teheran zijn bij de demonstraties drie buitenlanders opgepakt. Ook zou een van de slachtoffers zijn omgebracht met een wapen dat niet door de Iraanse veiligheidsdiensten wordt gebruikt.

In verschillende Iraanse steden trokken groepen demonstranten door de straten:

Protesten in Iraanse steden

De demonstraties zijn de hevigste die het land in tijden heeft gezien. Op sociale media circuleren beelden van protestacties in de noordwestelijke regio van Iran waar veel Koerden wonen. Te zien is hoe demonstranten op pleinen leuzen scanderen.

Eerder deze week kwamen ook al beelden naar buiten van demonstrerende vrouwen die uit woede hun haar afknipten en hun hoofddoek in brand staken.

Aanleiding voor de protesten is de dood van Mahsa Amini, de jonge Koerdische vrouw die vorige week in Teheran werd opgepakt door de religieuze politie. Amini bezocht de hoofdstad met familie en werd door de politie van straat geplukt. Volgens ooggetuigen werd ze na haar arrestatie mishandeld en zakte later op het politiebureau in elkaar.

De autoriteiten stelden dat Amini aan een hartkwaal leed, maar volgens de vader van de jonge vrouw had zij geen gezondheidsproblemen. Hij houdt de zedenpolitie dan ook verantwoordelijk voor haar dood. Die politieafdeling is in het verleden overigens vaker beschuldigd van hardhandig optreden tegen vrouwen.

Volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft de zedenpolitie het aantal patrouilles de voorbije maanden fors opgeschroefd. Steeds vaker zouden zij vrouwen aanspreken die hun hijab niet volgens de extreem strenge kledingvoorschriften dragen. Vrouwen die de hoofddoek te losjes dragen, zouden bijvoorbeeld in het gezicht zijn geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl