Doden bij gevechten Armenië en Azerbeidzjan, wapenstilstand mislukt
Vannacht zijn er opnieuw gevechten uitgebroken tussen Azerbeidzjaanse en Armeense troepen. Daarbij zouden aan Armeense kant 49 doden zijn gevallen, zo meldt premier Pasjinian. Ook aan Azerbeidzjaanse kant zouden er dodelijke slachtoffers zijn gevallen, hoeveel is nog onduidelijk.
Vanochtend meldden beide landen dat er een wapenstilstand van kracht was vanaf 09.00 uur, bemiddeld door Rusland, maar die werd binnen een uur weer verbroken. Volgens de Armeense premier Pasjinian zijn de gevechten sinds die tijd wel in intensiteit afgenomen.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt "extreem bezorgd" te zijn over het geweld over en weer, en "van beide kanten te verwachten dat ze de zaak niet verder laten escaleren". De woordvoerder van president Poetin zegt dat die "persoonlijk betrokken is bij de zaak, en zich inspant om de spanningen aan de grens te laten de-escaleren."
Hoe de gevechten ontstonden, is onduidelijk. Beide landen beschuldigen elkaar van provocaties.
Volgens Azerbeidzjan was Armenië gisteravond bezig met een troepenconcentratie aan de grens, en met het leggen van nieuwe mijnen in het grensgebied. Daarom zegt het land "lokale acties" te hebben uitgevoerd, "strikt gericht op militaire doelen."
'Grootschalige provocatie'
Het Armeense ministerie van Defensie zegt dat het land gisteravond "grootschalig werd geprovoceerd door Azerbeidzjan, waarna een proportionele reactie is geboden".
De provocaties waren echter al langer bezig, zo zegt de Armeense ambassadeur in Nederland, Tigran Balayan, in een verklaring aan de NOS. "Al sinds begin september zinspeelt Azerbeidzjan op een nieuwe aanval, en ze zeggen ook al dagenlang dat er een provocatie vanuit Armenië zou komen."
Waar de gevechten precies plaatsvonden, is niet bekend. Lokale journalisten en video's op sociale media maken melding dat er steden zijn beschoten in Armenië zelf, zoals Jermuk en Goris.
Tot nu toe vond de strijd tussen de landen vooral plaats in Nagorno-Karabach, een enclave binnen Azerbeidzjan die door beide landen wordt geclaimd.
In 2020 vond een zes weken durende oorlog plaats in het gebied, die aan meer dan 6500 mensen het leven kostte.
Raketten en drones
Azerbeidzjaanse raketten en drones zouden vannacht doelen hebben geraakt tientallen kilometers van de grens in Armenië, en daarbij ook burgerdoelen hebben geraakt. Dit is nog niet onafhankelijk bevestigd.
De Armeense premier Pasjinian heeft gebeld met de Franse president Macron en de Amerikaanse buitenlandminister Blinken in een poging de gevechten te doen stoppen. Blinken heeft de strijdende partijen opgeroepen de wapens neer te leggen, de Franse president Macron heeft aangekondigd de strijd tussen de landen morgen te bespreken in de vergadering van de VN Veiligheidsraad.
Pasjinian heeft ook hulp gevraagd aan Rusland, waarmee het land een militair bondgenootschap vormt via de Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid, waarin ook Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Belarus zitten.
Rusland schoot Armenië eerder te hulp in zijn strijd tegen Azerbeidzjan, maar heeft zijn handen nu vol aan de oorlog in Oekraïne.