Meer jonge vrouwen nemen antidepressiva, 'tijdens corona zag ik niemand'
Het gebruik van antidepressiva is in coronatijd onder jonge vrouwen flink toegenomen. De toename begon in de eerste maanden van 2021 (in de tweede lockdown) en bleef begin dit jaar doorgaan, blijkt uit onderzoek van zorgkenniscentrum Nivel. De vraag is waarom juist deze groep meer antidepressiva is gaan gebruiken.
Michelle Regnault (25) had al een aantal jaar mentale klachten als gevolg van een zenuwinzinking op haar negentiende. Zo heeft ze last van een angst- en paniekstoornis en heeft ze smetvrees; klachten die in coronatijd verergerden. "Ik heb angst voor de supermarkt en dat was in coronatijd extra moeilijk. Bovendien woonde ik alleen dus ik zag helemaal niemand. Zo raak je geïsoleerd."
Regnault gebruikte eerder een antidepressivum, maar dat was destijds geen succes. Anderhalf jaar terug kreeg ze op eigen verzoek toch weer medicijnen voorgeschreven. "Ik heb ook last van het prikkelbare darm syndroom en antidepressiva kunnen daarbij helpen. Dat was voor mij de doorslaggevende factor om het weer te proberen."
Ook Anna Vrind (18) stond positief tegenover het starten met antidepressiva. Sinds november vorig jaar gebruikt ze de medicijnen. "Mentale klachten had ik al langer. Ik heb ADHD, prikkelbare darm syndroom en migraine; dan zit er bij elkaar een hoop niet lekker en daardoor ging mijn mentale gezondheid steeds verder achteruit. Ik kreeg een depressieve episode die twee jaar heeft geduurd."
Vrind gebruikt de antidepressiva nog steeds en merkt veel verbetering. "Het duurde even, ik had de eerste maanden bijwerkingen als hoofdpijn en buikpijn. Maar na een tijdje werd mijn stemming veel beter. Ik kreeg steeds meer zin om dingen te ondernemen."
Bij Regnault bleken de medicijnen ook te werken. "Tegen het prikkelbare darm syndroom en tegen mijn mentale klachten. Ik was ook in therapie en heb geprobeerd veel activiteiten te doen, ook al was het coronatijd. Dat heeft zeker geholpen."
Nivel concludeert dat huisartsen bijna 20 procent meer geneesmiddelen tegen angst en depressie voorschrijven aan jonge vrouwen dan twee jaar geleden. Het gaat om meisjes en vrouwen tussen 15 en 24 jaar. Bij jongens en mannen in die leeftijdscategorie was de toename met 11 procent minder groot.
Nivel vermoedt dat vrouwen in coronatijd meer last hadden van een gebrek aan sociale contacten dan mannen, en dat vrouwen eerder naar de huisarts gaan met psychische klachten. Daar heeft het instituut echter geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen stelt Nivel dat jongeren "hard getroffen lijken te worden door lockdowns".
"Ik denk dat meiden iets alerter zijn op mentale klachten en er sneller wat aan doen", zegt Vrind. "Het zou goed kunnen dat minder mannen hulp hebben gezocht", aldus Regnault.
Afbouwen
Beide vrouwen zeggen zelf niet te willen stoppen met antidepressiva. "Misschien ga ik ooit iets terug in dosering, maar ik wil er graag gebruik van blijven maken, zeker vanwege mijn darmen. Het maakt het leven leefbaarder voor mij", zegt Regnault.
Vrind: "Voorlopig wil ik niet afbouwen. Liever de rest van mijn leven iedere dag een pil dan dat ik me ieder dag zo kut voel."