Ter Apel verboden gebied voor meeste ongeregistreerde asielzoekers
In Ter Apel is vanmiddag een nieuwe noodverordening afgegeven die de meeste niet-geregistreerde asielzoekers verbiedt om zich te begeven op of rondom het aanmeldcentrum. Met de noodverordening wil de veiligheidsregio voorkomen dat mensen onnodig lang bij het aanmeldcentrum blijven hangen of niet durven te vertrekken naar het tijdelijk asielzoekerscentrum in Zoutkamp, uit angst om hun plek op te geven in de wachtrij voor registratie en identificatie.
De noodverordening is sinds vanmiddag 12.00 uur van kracht, meldt de veiligheidsregio, en geldt in principe tot 1 oktober.
Fout in tekst
Een eerdere versie van de verordening riep vragen op bij hulpverleners en belangenorganisaties, omdat het leek alsof asielzoekers die zich voor het eerst in Ter Apel komen melden óók niet welkom zouden zijn op het terrein. In een nieuwe versie van de noodverordening is die fout gecorrigeerd: mensen die zich voor het eerst in Ter Apel melden, zijn wél welkom op het terrein.
In de nieuwe tekst staat dat het verbod niet geldt voor mensen die zich "zich voor de eerste keer melden bij het aanmeldcentrum in het kader van een eerste stap in de asielaanvraag".
Rondhangen
De nieuwe regel moet vooral voorkomen dat mensen blijven rondhangen bij het aanmeldcentrum uit angst om hun afspraak te missen. Het is niet zo dat ongeregistreerde asielzoekers bij aankomst meteen een boete krijgen of worden weggestuurd, benadrukt de woordvoerder.
Nieuwe asielzoekers moeten zich zo snel mogelijk laten registreren en daarna doorgaan naar het tijdelijk asielzoekerscentrum in Zoutkamp, in het noordwesten van Groningen.
VluchtelingenWerk geschrokken
Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiënische situaties op, schrijft RTV Noord.
VluchtelingenWerk Nederland is geschrokken van de nieuwe noodverordening. "De maatregel roept veel vragen op", aldus een woordvoerder.
Zo wil de organisatie weten of het wel is toegestaan om asielzoekers te verbieden in een gebied te komen waar andere mensen wel welkom zijn. Verder vindt VluchtelingenWerk de volgorde niet logisch. "Zorg eerst dat er voldoende opvangplekken zijn en dat de communicatie over het proces helder is, voordat je bepaalde mensen gaat verbieden in Ter Apel te komen."