Ook Europese energieministers overwegen prijsplafond op buitenlands gas
In Brussel zijn de Europese ministers van Energie het in grote lijnen eens geworden over maatregelen om de crisis op de gas- en elektriciteitsmarkt aan te pakken. Ook een prijsplafond voor gas behoort volgens de bewindspersonen tot de mogelijkheden. Ze roepen de Europese Commissie op om daar voorstellen voor te doen.
De Commissie presenteerde dinsdag een reeks ingrijpende plannen om de crisis op de Europese energiemarkt te beteugelen. Onderdeel daarvan was een prijsplafond voor Russisch gas.
Maar de EU-ministers voor Energie willen nog verder gaan. Ze willen dat de Europese Commissie met uitgewerkte plannen komt voor een maximumprijs voor buitenlands gas in het algemeen, niet enkel voor Russisch gas.
"Een algemeen prijsplafond kost miljarden, of we moeten rantsoeneren. Want als de overheid geen geld bijlegt zullen producenten hun gas elders verkopen", zegt Jilles van den Beukel, energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. "Als we dat niet willen zal de overheid gasleveranciers moeten gaan subsidiëren." In dat geval blijven energiebedrijven duur gas kopen, maar betalen huishoudens een lagere prijs.
Een maximale prijs voor alleen Russisch gas heeft ook consequenties. "De Russen zullen de gaskraan waarschijnlijk helemaal dichtdraaien", zegt Van den Beukel. "Financieel zal dat ook doorbijten betekenen, want gas wordt dan nog duurder. Maar dan raak je voor het eerst ook Rusland financieel, die raken een afzetmarkt kwijt."
"We hebben de Commissie een duidelijke taak gegeven om binnen enkele dagen met een robuust en tastbaar voorstel te komen", zegt de Tsjechische minister van Industrie en Handel, Jozef Síkela. Hij zat het ingelaste Europese beraad vandaag voor. "We zullen er alles aan doen om onze burgers en bedrijven te helpen die te maken hebben met hoge energieprijzen."
Het is de bedoeling dat de Europese Commissie uiterlijk volgende week met concrete plannen komt. Behalve het prijsplafond voor gas verwachten de energieministers ook dat de Commissie haar andere voorstellen verder uitwerkt. Het gaat onder meer om een maximumprijs voor duurzame elektriciteit en een verplichte "solidariteitsbijdrage" voor olie- en gasbedrijven.