NS-personeel in midden van het land staakt, ook elders bijna geen treinen
In het hele land rijden vandaag vrijwel geen treinen van de NS. Medewerkers van het spoorwegbedrijf in het midden van het land zijn om 04.00 uur begonnen met een staking, die ook het treinverkeer in de rest van het land raakt.
Alleen tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijdt vier keer per uur een NS-trein. Ook de Eurostar en de Thalys blijven rijden. Dat geldt ook voor de meeste treinen van regionale vervoerders als Arriva en Blauwnet. Andere internationale treinen rijden niet. Ook de regionale trein Alphen-Gouda rijdt niet.
Tussen Driebergen-Zeist en Arnhem kunnen mensen nog wel met een vervangende bus reizen, omdat daar sowieso al geen treinen zouden rijden door werkzaamheden bij Ede-Wageningen. Voor de andere trajecten geldt dat er geen vervangende bussen rijden.
Door de staking bleef het vanochtend leeg op Utrecht Centraal:
Het was de bedoeling dat er op deze stakingsdag alleen in het midden van het land, rond Utrecht en Amersfoort, geen treinen zouden rijden. Maar volgens de NS is de impact van de geplande actiedag zo groot dat er in vrijwel het hele land geen treinen van het vervoersbedrijf kunnen rijden. Dat bericht werd gisteren aan het einde van de middag naar buiten gebracht. Op verscheidene stations komen nog mensen aan die niet van de staking op de hoogte zijn.
De NS verdedigde het besluit om het treinverkeer vandaag grotendeels stil te leggen, omdat Utrecht onderdeel is van veel trajecten. NS-topman Groenewegen zei dat de treindienst door de staking "in het hart geraakt" wordt. Bovendien werken veel medewerkers die zich bezighouden met de coördinatie en planning in Utrecht.
Reizigersbelangenvereniging Rover vindt dat de NS te laat heeft gecommuniceerd, waardoor de overlast voor reizigers onnodig groot is. Ook vraagt directeur Freek Bos zich af of er geen treinverkeer mogelijk is in het noorden en zuiden van het land.
De vakbonden maakten twee weken geleden bekend dat er een reeks van vijf actiedagen zou komen. Toen al was duidelijk dat er vandaag gestaakt zou worden in Utrecht en omgeving. Volgens een woordvoerder van de NS kon het besluit om het treinverkeer vrijwel helemaal stil te leggen pas gisteren worden genomen. "Je wil alle scenario's verkennen en die duidelijkheid hebben we nu pas."
Door de staking op het spoor zijn de ochtend- en avondspits vandaag drukker dan normaal, zeggen Rijkswaterstaat en de ANWB. Mensen die de weg op gaan, moeten rekening houden met files. In het zuiden van het land staan vandaag waarschijnlijk de minste files, omdat mensen daar nog vakantie hebben.
De bonden FNV Spoor, VVMC en CNV voeren actie om een betere cao af te dwingen. Ze eisen onder meer hogere salarissen voor het NS-personeel en een eenmalige uitkering. Onder de cao van NS vallen 16.700 mensen.
Morgen staat er ook een staking op de planning, dan in grote delen van de provincies Gelderland, Overijssel, Limburg en Noord-Brabant. Mogelijk volgen daarna ook nog landelijke acties. Vorige week waren er al stakingen op woensdag en vrijdag.