Trump overtrad mogelijk Spionagewet, blijkt uit huiszoekingsbevel
Oud-president Trump wordt onderzocht vanwege een mogelijke overtreding van de Amerikaanse Spionagewet. Dat blijkt uit een door de rechter vrijgegeven huiszoekingsbevel voor de politie-inval in Trumps villa in Florida, eerder deze week.
In het bevel staat onder meer de opdracht om alles in beslag te nemen waaruit blijkt dat er in strijd met de 'United States Code 18 793' is gehandeld, zoals deze wetgeving heet. Dat is de Spionagewet. Als kan worden aangetoond dat Trump die wet heeft overtreden, kan dat hem op een gevangenisstraf van maximaal tien jaar komen te staan. Ook wordt onder meer gekeken of hij een overheidsonderzoek heeft gedwarsboomd.
Trump ontkent dat hij de wet heeft overtreden en zegt op zijn eigen sociale netwerk Truth Social dat een huiszoeking niet nodig was omdat hij de documenten zelf ook wel had willen overdragen. Volgens hem lagen er in zijn woning geen geclassificeerde documenten omdat deze al "gedeclassificeerd" waren door het Witte Huis.
De FBI heeft bij de huiszoeking elf partijen met geheime documenten in beslag genomen in Trumps huis Mar-a-Lago. Een deel van de documenten zou staatsgeheimen bevatten.
FBI-agenten hebben ongeveer twintig dozen, ringmappen met foto's en een handgeschreven briefje in beslag genomen. Ook het document waarmee Trump de straf van zijn vriend, adviseur en oud-medewerker Roger Stone heeft kwijtgescholden zou zijn meegenomen. Er zou eveneens "informatie over de president van Frankrijk" in beslag zijn genomen.
Dinsdag werd duidelijk dat de federale politiedienst een huiszoeking heeft uitgevoerd in de villa van Trump. Meteen al zei zijn zoon Eric dat het ging om archiefstukken die Trump uit het Witte Huis had meegenomen. The Washington Post meldde later dat de FBI onder meer op zoek was naar documenten die betrekking hebben op kernwapens, al deed Trump dat af als flauwekul.
Drie partijen staatsgeheime informatie
Onderdeel van het vrijgegeven huiszoekingsbevel is een lijst met meegenomen spullen uit Trumps woning, waaruit op te maken zou zijn dat er elf partijen met gevoelige en geheime informatie zijn meegenomen, waaronder drie die staatsgeheim zouden zijn.
Trump, die zegt mee te werken met de FBI, zou nog geen inzage hebben gehad in een beëdigde verklaring over de huiszoeking, waarmee hij en zijn team zouden kunnen achterhalen wat er precies is meegenomen uit de villa.
Beelden van de inval afgelopen week:
In de VS is veel te doen over de inval in Mar-a-Lago. Trump zei meteen al dat het onderzoek politiek gemotiveerd is en ook veel van zijn aanhangers zijn woedend over de huiszoeking. Sommigen noemen de VS een 'bananenrepubliek' en er wordt opgeroepen om de FBI volledig te ontmantelen. Anderen riepen zelfs op tot een burgeroorlog.
Gisteravond probeerde een gewapende man een kantoor van de FBI in Cincinnati, in de staat Ohio, binnen te dringen. Hij werd na een urenlange achtervolging doodgeschoten. Amerikaanse media melden dat deze 42-jarige Ricky Schiffer op sociale media opriep tot geweld tegen de FBI vanwege de huiszoeking. "Als je niet meer van me hoort, heb ik geprobeerd de FBI aan te vallen", zou hij hebben geschreven op Truth Social.