Ook beregeningsverbod in Brabant vanwege extreme droogte
Vanaf vanmorgen geldt ook voor het hele waterschap Brabantse Delta overdag een beregeningsverbod wegens de extreme droogte. Dagelijks mag er tussen 07.00 en 19.00 uur geen oppervlaktewater worden gebruikt om gewassen te besproeien.
In Brabantse Delta gold al een lokaal beregeningsverbod en dat is nu uitgebreid. In totaal zijn er in acht regio's beregeningsverboden ingesteld. Volgens de Unie van Waterschappen wordt geleidelijk "alles een tandje erger". De waterschappen zien "meer drooggevallen beken, meer lage grondwaterstanden, meer inspecties van veenkaden, meer meldingen van blauwalg, botulisme en vissterfte. Ook zien we meer schutbeperkingen voor de scheepvaart."
Het waterschap in West-Brabant spreekt van een uitzonderlijke maatregel en zegt dat "de grenzen van het waterverbruik zijn bereikt". "Er is gewoon te weinig water."
Uitzondering op de maatregel zijn het koelen van fruitboomgaarden en drinkwater voor vee. Hoelang het onttrekkingsverbod zal duren is nog niet bekend. Het waterschap zegt de situatie in de gaten te houden en zodra het kan de maatregel weer in te trekken.
Schade door laag waterpeil
Door een te laag waterpeil kan er schade ontstaan aan kades en oevers. Bovendien kunnen waterdieren en -planten doodgaan.
Daarnaast kan er blauwalg ontstaan doordat er geen water is om sloten en beken door te spoelen. Dat kan de watervoorziening van polders ontregelen, omdat het waterschap vanwege gezondheidsrisico's geen water met blauwalg wil inlaten.
Droogte houdt aan
Nederland staat opnieuw een week met tropische hitte te wachten. Het wordt de komende dagen steeds warmer, met vanaf halverwege de week in grote delen van het land temperaturen boven de 30 graden.
Dat betekent ook dat de droogte nog wel even zal aanhouden, want er wordt de komende week geen "regen van betekenis" verwacht.