Deel behandelingen kanker flink ingekort door ervaringen coronatijd
Sommige kankerpatiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor hun behandeling. Tijdens de coronapandemie zijn die in hoog tempo verkort, na een advies van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie. Artsen wilden kankerpatiënten in coronatijd beschermen tegen het virus door het aantal ziekenhuisbezoeken te beperken.
De kortere behandelingen hebben geen gevolgen voor de effectiviteit ervan. De totale dosis die van bijvoorbeeld een bestraling wordt gegeven blijft gelijk, maar per afzonderlijke behandeling wordt meer tegelijk toegediend, schrijft het AD.
Mannen met prostaatkanker met een laag- en middel-risico hoeven daardoor nog maar vijf keer naar het ziekenhuis voor een bestraling. Voorheen was dat 30 tot 35 keer. Sommige vrouwen met borstkanker moesten voorheen zo'n vijftien tot twintig keer bestraald worden, dat is nu ook gereduceerd naar vijf keer.
Een deel van de patiënten die immuuntherapie krijgt voor blaaskanker of een melanoom, kreeg voorheen elke drie weken een behandeling. Het medicijn wordt nu eens in de zes weken toegediend.
Wetenschappelijk verantwoord gebleken
Artsen beoordelen per patiënt of een verkort traject mogelijk is. Dat is afhankelijk van het soort kanker, de toestand van de patiënt en van de apparatuur in het ziekenhuis. Soms is er geavanceerde apparatuur nodig. Kankerbehandelingen zijn alleen aangepast als uit studies is gebleken dat dit verantwoord was, benadrukken oncologen en radiotherapeuten.
Patiënten zijn blij zijn met de verkorte behandelperiode, zegt voorzitter van het Platform Oncologie Soncos Marcel Verheij in het NOS Radio 1 Journaal. Extra bijwerkingen ervaren ze niet, zegt Verheij verder, die zelf radiotherapeut-oncoloog is.
'Verbluffend resultaat'
De 70-jarige Peter van der Poel uit Utrecht is zo'n patiënt. Zeven jaar geleden werd prostaatkanker bij hem geconstateerd, waar hij meer dan dertig keer voor is bestraald. Later zaaide de kanker uit naar zijn lymfeklieren. Daar kreeg hij aanvankelijk zo'n vijf keer per jaar een bestraling voor. Dat is nu terug gebracht naar ongeveer drie keer per jaar tot anderhalf jaar.
"Het resultaat is verbluffend", zegt Van der Poel. Dat hij nu minder behandelingen krijgt dan voorheen, ervaart hij als iets positiefs. "Als het zo kan, vind ik het prima. Alleen het resultaat telt voor mij. Als het met één behandeling kan, zou ik het ook doen."
Van der Poel zegt geen bijwerkingen te ervaren nu hij een hogere dosis krijgt. "Ik heb in zeven jaar tijd zo'n tachtig bestralingen gehad en ja, ik ben vaker moe. Dus het verschil met vijf behandelingen voel ik niet zo."
Positieve toekomst
Hoewel de kanker niet meer geneest, kijkt hij positief naar de toekomst. Ook omdat hij nu niet zo vaak naar het ziekenhuis hoeft. "Het is een minder groot onderdeel van mijn leven geworden. Ik ben onlangs 70 jaar oud geworden en nu mik ik op 75. En daarna zien we wel verder, dan bekijk ik het van jaar tot jaar."
De verkorte behandeltrajecten hebben niet direct effect op de wachtlijsten. Omdat de pandemie nog niet voorbij is, valt personeel nog geregeld uit. Pas als de personeelskrapte is opgelost, kan de nieuwe manier van behandelen echt een positief effect hebben op de wachtlijsten, verwacht Verheij.