Een lng-installatie van Gasunie op de Maasvlakte
NOS Nieuws

Gasunie verwacht geen gastekort deze winter, ook als Rusland niks levert 

Er zal komende winter zonder Russisch gas in Nederland geen gastekort optreden, als voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden. Dat zegt landelijk gasnetbeheerder Gasunie Transport Services (GTS), dat de gevolgen onderzocht van het volledig wegvallen van Russisch gas in Europa gedurende een jaar.

GTS verwacht dat een gedwongen afschakeling van bijvoorbeeld de industrie komende winter niet nodig zal zijn.

"Dit is goed nieuws voor Nederlandse afnemers", zegt GTS-directeur Bart Jan Hoevers. "Ook andere noodmaatregelen zoals extra productie uit het Groningenveld lijken de komende maanden niet nodig te zijn. Het blijft wel nodig om met elkaar op aardgas te besparen."

Al minder Russisch gas

Rusland heeft de toevoer van gas naar Europa de afgelopen tijd al afgeknepen. Zo kwam via de Nord Stream 1 pijpleiding al 60 procent minder gas naar Duitsland dan normaal. Maandag ging die lijn volledig dicht voor jaarlijks onderhoud. Duitsland is bang dat Rusland de kraan daarna dichthoudt onder het mom van een technisch probleem.

Er is de afgelopen maanden gewerkt aan alternatieven voor Russisch gas. Zo verdubbelt dit jaar de importcapaciteit van lng (vloeibaar gemaakt gas) van zo'n 12 miljard naar 24 miljard kubieke meter. Nederland gebruikt jaarlijks zo'n 40 miljard kubieke meter.

Bij bovengenoemde randvoorwaarden kan Nederland ook nog steeds gas naar Duitsland exporteren. Dat is dan maximaal 35 miljard kubieke meter; het maximale wat er fysiek van west naar oost kan stromen door het Duitse transportnet. Ook kan de markt voor laagcalorisch gas in Frankrijk, België en Duitsland worden bediend. Die landen zijn voor laagcalorisch gas afhankelijk van aanbod uit Nederland,

Gemiddelde winter

GTS is in het onderzoek uitgegaan van een gemiddelde winter. "Als je kijkt naar de koudste winter, dan heb je normaliter ongeveer 10 procent extra gas nodig", zegt Hoevers. "Nu zou dat door de hoge prijs minder kunnen zijn." Want we zagen afgelopen winter al dat consumenten maatregelen namen om minder te verbruiken, zoals de thermostaat lager zetten en in ongebruikte kamers de radiatorknop dichtdraaien. "Daarmee kom je ook in een koud jaar een redelijk eind", aldus Hoevers.

Mocht er door omstandigheden toch niet genoeg gas zijn voor iedereen, dan is het plan dat de industrie minder gas gaat gebruiken. Minister Jetten voor Klimaat en Energie werkt aan een plan waarbij bedrijven vrijwillig minder gas verbruiken, in ruil voor een vergoeding. Pas als dat niet genoeg mocht zijn, komt een verplichte afschakeling in zicht.

GTS noemt het dus onwaarschijnlijk dat dit nodig zal zijn. En kan de levering van gas aan woningen nog in gevaar komen? "Dat is behoorlijk onrealistisch, dat kan ik me moeilijk voorstellen", aldus GTS-directeur Bart Jan Hoevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl