Nick Kyrgios
NOS Sport

Het 'monster' Kyrgios loopt vrij rond op Wimbledon: 'Hij is echt gek'

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Nick Kyrgios wist zijn eerste ontmoetingen met tennisgrootheden Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic stuk voor stuk te winnen. Maar in de buurt van een grote titel kwam hij nooit. Waarom hij toch zo vaak in het nieuws kwam? Rare capriolen, met name. Een portret van een Australisch enfant terrible.

"Hij heeft het tennis naar het laagste niveau gebracht dat ik ooit heb gezien, wat betreft sportiviteit, valsspelen, manipulatie, schelden en agressief gedrag naar umpires en lijnrechters." Voormalig Wimbledon-winnaar Pat Cash is geen Kyrgios-fan. "Hij is door de ondergrens gegaan en er moet echt iets tegen worden gedaan", aldus Cash over zijn landgenoot.

Dat 'monster' Kyrgios loopt nu vrij rond op Wimbledon. En niemand die hem kan vangen. Met briljant tennis bereikte hij de halve finales, zijn beste prestatie ooit op een grandslamtoernooi. En dankzij het afzeggen van Rafael Nadal staat hij nu zelfs in zijn eerste finale.

Mishandeling van zijn ex

Kyrgios ging er even bij zitten, kort nadat hij de halve finales had bereikt. Ook om zijn zonden te overdenken. Zo moet hij komende maand voor de rechter verschijnen voor mishandeling van zijn ex-vriendin, met mogelijk een gevangenisstraf tot gevolg. Ja, Kyrgios heeft zeker ook aan zichzelf getwijfeld. "Ik dacht dat mijn tijd was geweest."

"Niemand had dit gedacht", zei hij. "Iedereen zei steeds: hij is mentaal niet sterk, hij is lichamelijk breekbaar, hij heeft geen uithoudingsvermogen. Het was een lastige route."

Nick Kyrgios overdenkt zijn zonden na de gewonnen kwartfinale tegen Cristian Garín

Kyrgios krijgt de toeschouwers in Londen op de banken, ook al misdraagt hij zich op en rond de baan als vanouds.

"Dat hij na zijn overwinning in de eerste ronde naar een fan had gespuugd, had ik al een reden gevonden om hem te diskwalificeren", vindt voormalig tennisser John van Lottum, die zelf ook flink tekeer kon gaan. "Met jongens als John McEnroe, Goran Ivanisevic en Benoît Paire zijn er door de jaren heen heel wat flamboyante spelers geweest, maar Kyrgios is echt gek."

Ruim half miljoen euro aan boetes

Smijten met spullen, alles en iedereen beledigen, wekenlange schorsingen en in totaal meer dan een half miljoen euro aan boetes. Dieptepunt was misschien wel de sneer die hij tegenstander Stanislas Wawrinka tijdens een wedstrijd uitdeelde, toen Kyrgios de Zwitser meldde dat zijn vriendin het met een ander deed.

"Het respect is soms echt heel ver te zoeken", ergert Van Lottum zich. "Als hij überhaupt al weet hoe hij dat woord schrijft."

Nick Kyrgios vertelt in aanloop naar de finale onder meer over de geringe steun die hij van de Australische tennishelden voelt:

Kyrgios mist ondanks Wimbledon-finale steun uit Australië: 'Ze kraken mij af'

Kyrgios werd 27 jaar geleden geboren in Australië, als zoon van een Griekse vader en een Maleisische moeder. Laatstgenoemde zou zelfs afstammen van een koninklijke familie en de prinsessentitel dragen, om het contrast met hun nakomeling nog maar eens aan te dikken. Zijn Instagram-naam King Kyrgios is wellicht ook een knipoog naar zijn afkomst.

Dik kind

Van jongs af aan is hij de Kyrgios die hij anno 2022 nog steeds is, vertelde zijn goede vriend en collegatennisser Thanasi Kokkinakis ooit. Het enige verschil is dat de jonge Kyrgios aan de zware kant was.

Kokkinakis: "Er was een enorm dik kind waarover iedereen het had en die de bal bizar goed kon raken. Zijn vader was er altijd bij (en is nog steeds een vast gezicht in Kyrgios' entourage, red.) en die jongen droeg Jordan-kleding. Dat kind, zo is Nick nagenoeg nog steeds."

"Hij had vroeger al een enorm goede service en forehand, maar was niet vooruit te branden zodra hij op de baan moest gaan bewegen. Maar Nick was toen al ontzettend competitief. Hij haat verliezen", weet Kokkinakis.

Circus

Volgens Kokkinakis probeert Kyrgios soms bewust zijn tegenstanders uit hun spel te halen. "Tegenstanders kunnen knettergek van hem worden, omdat hij er een circus van maakt. Zodra een speler zich comfortabel gaat voelen tegen hem, komt Nick weer tot leven. Toch wordt hij in de kleedkamer niet als een slechte gast beschouwd."

Nick Kyrgios in zijn jonge jaren als beginnende tennisser

Voormalig wereldtopper McEnroe was één van de vele coaches die Kyrgios versleet en leerde hem kennen als "een goed mens, het grootste talent van de laatste tien jaar". Maar ook die samenwerking was kortstondig. "Ik zou graag zien dat hij zijn potentieel waarmaakt. Hij hoort thuis bij de beste vijf, zes tennissers van de wereld."

Zonder coach op de ATP-tour

Inmiddels heeft Kyrgios helemaal geen coach meer. "Dat zou ik niemand willen aandoen", zegt hij met een flinke dosis zelfspot.

Kyrgios heeft zijn onderonsjes met het publiek. "Sommige spelers hebben niet echt contact met de mensen, die zijn echt serieus. Ik denk dat het ook een deel van mijn persoonlijkheid is om ze erbij te betrekken. Ik ga mijn wedstrijd in en ik hou ervan om te entertainen. Ik vind het leuk om een beetje een show weg te geven."

Een andere bekende uitspraak van Kyrgios is dat hij niet zo van de tennissport houdt. Ook schond hij deze week op het klassieke Wimbledon de kledingvoorschriften al een paar keer, wat hem zijn zoveelste boete opleverde.

Hij is in elk geval op dit punt gekomen door volledig zichzelf te blijven. Dat vindt hij belangrijker dan het winnen van grandslamtoernooien. Maar toch, nu hij er zó dichtbij is...

Nick Kyrgios

De Russen die dit jaar niet mogen meedoen, favoriet Matteo Berrettini die zich vanwege corona moest terugtrekken, geen Roger Federer, tegenstander Nadal die zich terugtrekt met een buikblessure. Voor Kyrgios is dit jaar een uitgelezen kans, in een finale tegen Novak Djokovic.

"Federer, Nadal en Djokovic hebben miljoenen mensen geïnspireerd. Het zijn goden. Althans, zo zie ik ze", kijkt hij naar de grote drie van deze eeuw. Zelf is hij de nummer veertig van de wereld. En omdat er dit jaar geen punten te verdienen zijn op Wimbledon, zal deze spaarzame opleving hem ook niet verder richting de top brengen.

Pesten en fulmineren

Op weg naar de halve finales versloeg hij al topspeler Stefanos Tsitsipas, die Kyrgios een flinke schop na gaf. "Als zijn boosaardige kant boven water komt, kan hij veel schade berokkenen aan de mensen om zich heen. Hij is constant aan het pesten en fulmineren. Hij was wellicht ook op school een pestkop. Daar hou ik niet van. Ik hou niet van mensen die anderen tekortdoen."

Diep van binnen steekt Kyrgios echter heel anders in elkaar, onthulde hij een paar maanden geleden. Drie jaar geleden was hij eenzaam, depressief, gebruikte hij veel genotsmiddelen en speelde bij hem zelfs de gedachte om een einde aan zijn leven te maken.

Maar Kyrgios staat er weer, voor een show van ongekende proporties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl