Hitterecords in Spanje en Frankrijk: 'Dit is iets waar we aan moeten wennen'
De hitte in Nederland is een uitloper van een hittegolf die over West-Europa trekt. In Spanje en Frankrijk zijn vandaag hitterecords gesneuveld: in beide landen kwam het kwik boven de 40 graden, temperaturen die gewoonlijk pas later in het jaar voorkomen.
In beide landen begint de zomer steeds eerder en duurt hij ook langer. De intensiteit van problemen die bij de zomer horen, zoals bosbranden en lange periodes van droogte, neemt daardoor toe.
In de provincie Zamora, in het noordwesten van Spanje, is 20.000 hectare aan bos verwoest. Veertien steden in de regio zijn geëvacueerd. Het natuurreservaat Sierra de la Culebra, een van de plaatsen waar de zeldzame Iberische wolf nog leeft, is zwaar getroffen.
De branden worden voornamelijk veroorzaakt door blikseminslagen, waarna het vuur zich snel door het droge bos verspreidt.
Het gebied is bergachtig en dichtbebost, waardoor het lastig is om de brand onder controle te krijgen. Op sommige plaatsen laat de brandweer het vuur uitrazen. "De brand is op dit moment volledig uit de hand gelopen en de situatie is angstaanjagend," zegt de burgemeester van de stad Villardeciervos tegen krant El País. "We zijn alle rijkdom van de bergen volledig kwijtgeraakt."
Het hittefront verplaatst zich langzaam naar het noorden, richting Frankrijk. De hoop is dat hierdoor de temperatuur in delen van Spanje zal dalen, waardoor de bosbranden beter te controleren zijn.
Dat de hitte naar het noorden trekt, veroorzaakt ook in Frankrijk problemen. Ook daar worden warmterecords gebroken voor deze tijd van het jaar: in twee derde van het land geldt code rood of oranje. In kustplaats Biarritz werd de hoogste temperatuur gemeten: 42,9 graden. Pas op zondag is er in delen van het land kans op onweersbuien die de hitte moeten verdrijven.
Ook de Eiffeltoren waarschuwt voor de hitte:
De Franse regering heeft een landelijk crisiscentrum opgezet, dat zich voornamelijk richt op het beschermen van kwetsbaren en ouderen. In steden als Toulouse delen vrijwilligers water uit aan daklozen. "Er vallen op straat meer doden in de zomer dan in de winter", zegt een van hen tegen krant Le Monde.
Bosbranden zijn er tot nu toe weinig, al staat de brandweer paraat bij de Spaanse grens, langs de Middellandse Zee en bij Parijs. Meer zorgen zijn er over oogstbranden: in Centre-Val de Loire zijn 20 hectaren aan landbouwgrond in vlammen opgegaan.
Dit is, na een lange periode van droogte, de zoveelste klap voor de Franse graanboeren: slechts 65 procent van de tarweoogst deze lente was goed, tegen 81 procent in dezelfde periode vorig jaar.
Zo gaan mensen overal in West-Europa om met de extreme hitte: