VK mag asielzoekers uitzetten naar Rwanda, rechter wijst bezwaar af
Een vlucht met asielzoekers van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda mag morgen doorgaan. Het gaat om de eerste vlucht in het kader van een omstreden asielplan, waarbij de Britten Rwanda betalen om asielzoekers op te vangen die via het Kanaal illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt.
Het Britse hof vindt dat de vlucht niet onwettig is. Daarmee volgt het hof een oordeel van een lagere Britse rechter van afgelopen vrijdag. Het beroep dat drie organisaties tegen die uitspraak aantekenden, mocht niet baten.
Of de vlucht daadwerkelijk plaats zal vinden, is nog maar de vraag. De bedoeling was dat ruim dertig asielzoekers met de eerste vlucht naar Rwanda gebracht zouden worden, maar daar zijn er nog maar acht van over, zeggen vluchtelingenorganisaties. In totaal hebben 130 mensen te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor uitzetting naar Rwanda.
Individuele zaken waarbij asielzoekers onder meer bepleiten dat hun mensenrechten niet gewaarborgd zijn in Rwanda zijn in een aantal gevallen wel succesvol. Een Iraanse voormalige politieman hoeft daarom bijvoorbeeld niet mee op de vlucht, schrijft The Guardian. Hij is naar eigen zeggen zijn leven niet zeker in Rwanda, omdat het land goede banden heeft met Iran.
Ontmoedigen mensensmokkel
De Britse premier Boris Johnson kondigde het plan om asielzoekers naar Rwanda uit te zetten aan in april. Hij zegt dat hij hiermee het verdienmodel van mensensmokkelaars wil ondermijnen, omdat de tocht over het Kanaal volgens hem wordt ontmoedigd met de dreiging van deportatie naar Rwanda.
Boris Johnson bij de aankondiging van het plan:
Iedereen die illegaal het land binnenkomt, komt officieel in aanmerking voor een enkeltje Rwanda, maar volgens Britse media gaat het vooral om alleenstaande jonge mannen. In totaal hebben dit jaar al meer dan 10.000 mensen de oversteek van Frankrijk naar Groot-Brittannië gewaagd. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat het aantal niet is afgenomen sinds in april het Rwanda-plan is aangekondigd en dat het dus geen afschrikwekkende werking heeft, zoals de Britse regering beweert.
In Rwanda krijgen de asielzoekers verblijf en ondersteuning van de Rwandese overheid. Die beoordeelt of ze in Rwanda mogen blijven. Als dat het geval is, krijgen ze een verblijfsvergunning van vijf jaar en toegang tot onderwijs, werk en andere vormen van ondersteuning.
Kritiek van Charles
Asielzoekers van wie de aanvraag wordt afgewezen, worden geholpen met het zoeken van andere migratieopties, luidt het officiële plan, maar critici vragen zich af of dat echt zal gebeuren. De Britten betalen 120 miljoen pond (140 miljoen euro) aan Rwanda, voor in eerste instantie een periode van vijf jaar.
De oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op het plan. Ze halen bijvoorbeeld de slechte mensenrechtensituatie in Rwanda aan, waar politieke tegenstanders van het regime vermoord en gemarteld worden. Een opvallende criticus is naar verluidt prins Charles. De Britse kroonprins noemde het Rwanda-plan in een privégesprek "vreselijk", meldden Britse media. Hij zou ook vrezen dat het plan een top zou overschaduwen van de lidstaten van het Britse Gemenebest, later deze maand in Rwanda.