Geen 'kalkoen' meer, maar Türkiye: VN past naam Turkije aan
Turkije wordt niet meer 'Turkey' maar 'Türkiye' genoemd door de Verenigde Naties. De VN ontving afgelopen woensdag een brief van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu met het formele verzoek de naam te veranderen. VN-secretaris-generaal Guterres besloot per direct aan het verzoek te voldoen.
De stap volgt op een decreet van president Erdogan uit december om de schrijfwijze Türkiye in alle talen te gebruiken. Het is onderdeel van een 'rebrandingscampagne'. De Turkse schrijfwijze werd eerder al veel gepromoot en wordt ook op etiketten van producten gezet (Made in Türkiye). In de praktijk betekent het ook dat je bij officiële instanties zoals Turkse ambassades en ministeries in het Engels het woord Turkey niet meer zal tegenkomen.
Turkije is niet het enige land dat de afgelopen jaren zijn naam heeft veranderd. Macedonië heeft de naam veranderd in Noord-Macedonië na een politiek geschil met Griekenland, en Swaziland werd Eswatini in 2018.
Overigens heeft Nederland zelf ook een nieuwe internationale naam gekozen: in 2020 besloot Nederland toch maar The Netherlands te willen heten in plaats van Holland. Ook die naamsverandering had als doel om het imago in het buitenland te veranderen. "We willen Nederland profileren als open, vindingrijk en inclusief", zei het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen toen.
Volgens retaildeskundige Kitty Koelemeijer van Nyenrode Business Universiteit was die naamsverandering niet zo vreemd, zei ze toen. "De naam Holland roept beelden van kaas, klompen, tulpen, Frau Antje en Cruijff op. Ik kan me voorstellen dat Nederland zich juist meer wil profileren als een land dat voorop gaat in technologie - bijvoorbeeld in de agrarische sector - sport en cultuur."