Honderden wetenschappers steunen Jaap van Dissel na aanval FvD-Kamerlid
Honderden wetenschappers hebben het opgenomen voor Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM. Aanleiding is een beschuldiging van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren, die vorige week in de Kamer bij herhaling stelde dat Van Dissel 'corrupt' is en aandrong op zijn ontslag.
Van Meijeren deed zijn uitspraken in een debat over de politieke invloed die is uitgeoefend op adviezen van het Outbreak Management Team (OMT), waarvan Van Dissel voorzitter is. Van Dissel heeft dat toegelaten, zei Van Meijeren, daarmee is hij beïnvloedbaar en dus corrupt.
Overigens kreeg Van Meijeren meteen al tegengas van andere Kamerleden, onder wie Martin Bosma (PVV), die het debat voorzat. "Ho, ho, ho, ho. Ik vind dit iets te bikkelharde taal: woorden als 'corrupt', "leugens", 'leugenaar' etcetera", zei Bosma.
Microbioloog Marc Bonten en viroloog Marion Koopmans schrijven nu in een ingezonden brief in de Volkskrant namens honderden wetenschappers dat dergelijke aantijgingen vaker voorkomen in het parlement en op sociale media aan de orde van de dag zijn. Dat ondermijnt het vertrouwen in de wetenschap, schrijven Bonten en Koopmans.
Ze wijzen erop dat in de coronapandemie dankzij de wetenschap binnen enkele weken een betrouwbare coronatest is ontwikkeld, binnen een half jaar een effectieve behandeling die tot een verlaagd sterftecijfer leidde en later ook de vaccins tegen het coronavirus.
"De polariserende toon van het debat en het verspreiden van desinformatie hebben ertoe bijgedragen dat sommigen zich van vaccinatie hebben afgekeerd", aldus de wetenschappers. Dat heeft levens gekost, zeggen ze.
Ze roepen de parlementariërs op hun immuniteit niet te misbruiken om mensen zonder meer te beschuldigen en verdacht te maken. Het pleidooi wordt onderschreven door honderden hoogleraren, alle veertien rectoren van de Nederlandse universiteiten en alle decanen van de studierichting geneeskunde.
'Dagelijkse ophitsing'
"Mede door berichten op sociale media hebben mensen zich moedwillig blootgesteld aan onwerkzame en zelfs schadelijke behandelingen", betogen de wetenschappers in hun brief. "Door dagelijkse ophitsing achtte de nationale veiligheidsdienst zelfs persoonlijke beveiliging nodig voor wetenschappers." Hier maken ze zich grote zorgen over.
De wetenschap zal zich blijven inzetten voor het welzijn van iedereen "met de hoogst mogelijke kwaliteitseisen en volledige transparantie over de manier waarop dat gebeurt, en met uiteraard de erkenning dat daarbij immer ruimte voor verbetering is." Continue kritiek, door collega's en vanuit de samenleving, is een van de fundamenten van de wetenschap, concluderen ze.
Koopmans zegt in een toelichting in het NOS Radio 1 Journaal dat de aanleiding voor het stuk in de Volkskrant weliswaar het Kamerdebat is, maar dat de wetenschappers een steeds vaker voorkomend patroon zien.
Ze vindt dat in de Kamer, maar ook elders moet worden nagedacht over dergelijke kwalificaties. "Vanuit de debatten wordt twijfel gezaaid over de wetenschap." Koopmans merkt op dat de wetenschap ook zelf aan zet is: wetenschappers moeten misschien beter nadenken voor ze zich in de publiciteit over allerlei zaken uitspreken.