Onderzoek naar spandoeken met doodsbedreiging Aboutaleb door Feyenoordfans
De politie is een onderzoek gestart naar spandoeken van een groep Feyenoordsupporters met doodsbedreigingen aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en Paul van Dorst, oprichter van lhbti-supportersvereniging Roze Kameraden. De spandoeken waren te zien in Tirana waar Feyenoord woensdag de finale van de Conference League speelde.
Op de spandoeken, waarvan foto's via sociale media zijn verspreid, is te zien dat Aboutaleb en Van Dorst met de dood worden bedreigd en Hitler wordt verheerlijkt. Ook is een spandoek te zien van RJK (Rotterdamse Jongeren Kern).
De tag RJK werd eerder gekoppeld aan de bekladding van het COC-pand in Rotterdam en de bedreigingen van Feyenoord-directeur Mark Koevermans. De onderzoeken van de politie naar deze voorvallen lopen nog.
'Alle grenzen zijn al overschreden'
De woordvoerder van Aboutaleb en Van Dorst besloten gisteren na het zien van de foto niet te reageren om de actie niet nog meer aandacht te gunnen, schrijft de regionale omroep Rijnmond.
Voor PvdA-raadslid Co Engberts is de maat vol. Hij heeft voor donderdag een debat in de Rotterdamse gemeenteraad aangevraagd. "We moeten optreden anders wordt het van kwaad tot erger. Alle grenzen zijn al overschreden", zegt hij tegen Rijnmond.
Engberts vindt dat de eerdergenoemde aanvallen op personen en instanties bij politie en justitie meer urgentie mogen krijgen. "Ik hoop dat het meer prioriteit krijgt, zodat een aangifte leidt tot een vervolging."
Kees Lau, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord noemt de actie "bijzonder treurig". "Het is extra zout in de wonden, na de verloren finale van woensdag", zegt hij tegen Rijnmond. De voorzitter wil benadrukken dat 'dit niet Feyenoord is'. "Dit is een groepje met extreme denkbeelden."
Lau stelt ook vast dat het niet de eerste keer is dat deze groep negatief in het nieuws komt. "Maar je weet niet wie het zijn en dat maakt optreden ook zo lastig. Het is te hopen dat justitie iets weet te vinden."
Walgelijk
Feyenoord laat in een verklaring weten de teksten op de spandoeken walgelijk te vinden. "Zoals al heel vaak aangegeven wijzen wij iedere vorm van discriminatie, uitsluiting, bedreiging en intimidatie af en dus zeker ook dit soort misselijkmakende uitingen. Met Feyenoord en wie wij zijn heeft dit helemaal niets te maken! Je vraagt je echt af wat hen die er als altijd weer laf, want onherkenbaar, mee op de foto gaan bezielt."
De voetbalclub wil de kwestie graag aanpakken en aan een oplossing werken. Maar daar zijn ook anderen bij nodig, zo staat in de verklaring. "Hoewel het de naam van de club schaadt en we er dus vreselijk van balen is wel duidelijk dat Feyenoord dit maatschappelijke probleem niet en in elk geval niet alleen kan oplossen. Al was het maar omdat we dus niet weten wie het zijn en dit zich steeds weer afspeelt buiten het stadion."
De club zegt ook stappen te zetten in deze kwestie. "Op zeer korte termijn zal de club contact zoeken met zowel de politie als de gemeente om te bezien hoe we, mogelijk met nog andere partijen, hier samen ten strijde kunnen trekken."