Huizen in Venray waar arbeidsmigranten gevestigd zijn
NOS Nieuws

Kabinet tegen Europees plan om meer arbeidsmigranten uit Noord-Afrika te halen

Het kabinet is tegen het plan van de Europese Commissie om meer arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie te halen. Minister Van Gennip zei vandaag in een debat met de Tweede Kamer dat ze niet voor zich ziet hoe er nog nieuwe groepen arbeidsmigranten in Nederland gehuisvest kunnen worden, zonder dat dit leidt tot spanningen in wijken.

"Die mensen moeten dan wel kunnen wonen en een baan hebben als ieder ander, met een net salaris en goede arbeidsvoorwaarden en - omstandigheden." Bij de huidige groep van ongeveer een half miljoen arbeidsmigranten ontbreekt het daar al vaak aan, zei ze. Die problemen moeten wat haar betreft eerst worden opgelost.

Uitbuiting

De Europese Commissie wil het gemakkelijker maken voor mensen uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië om legaal in Europese landen te werken. Op die manier zou iets gedaan kunnen worden aan de personeelstekorten.

Net als het kabinet is een grote meerderheid in de Tweede Kamer tegen. Ook de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie zien er niks in om nieuwe groepen arbeidsmigranten naar Nederland te halen, terwijl er woningnood is en veel arbeidsmigranten nu al te maken hebben met uitbuiting.

Binnen de coalitie is alleen D66 voor het plan. Deze partij herhaalde in het debat dat het woningtekort dat er nu is, alleen kan worden opgelost als er voldoende mensen zijn die in de bouw kunnen werken. Wat Kamerlid De Jong betreft kunnen daar ook arbeidsmigranten van buiten de EU voor worden ingezet.

Miljoen werklozen

Het kabinet komt nog met een officiële reactie op het voorstel van de Europese Commissie. Daar moet de ministerraad nog over spreken. Maar uit de reactie van minister Van Gennip kan al worden opgemaakt welke kant het opgaat. Zij ziet er meer in om de personeelstekorten op een andere manier aan te pakken.

Ze wijst erop dat er meer dan een miljoen werklozen zijn, dat er veel mensen met een deeltijdbaan zijn die misschien meer willen werken en dat er in andere Europese landen als Frankrijk en Spanje veel jeugdwerkloosheid is. Volgens haar is het logisch om daar gebruik van te maken. "Als het niet nu lukt om deze mensen in te zetten, wanneer dan wel?"

De keuzemogelijkheid rond arbeidsmigratie zijn sterk ingeperkt.

Inspecteur-generaal Rits de Boer

Ook buiten de Tweede Kamer klinkt kritiek op het plan. "Dweilen met de kraan open", zo bestempelde de Arbeidsinspectie bestrijding van arbeidsuitbuiting in Nederland twee weken terug in haar jaarverslag. Inspecteur-generaal Rits de Boer pleit niet voor meer arbeidsmigranten, maar voor aanpassingen van werktijdverlengingen. Dus investeren in de mensen die er al zijn, in plaats van meer mensen laten komen.

"De keuzemogelijkheid rond arbeidsmigratie zijn sterk ingeperkt", schreef De Boer. "Op korte termijn omdat er niet voldoende huisvesting is, en op lange termijn omdat problemen van de samenleving als ongelijkheid, CO2, stikstof en woningkrapte groter worden als de bevolking stijgt." Ook beschrijft de inspectie de vele misstanden die er rond arbeidsmigranten in Nederland zijn, zoals scheve machtsverhoudingen, uitbuiting, slechte huisvesting en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Rapport Roemer

In Rotterdam maakt PvdA-wethouder Richard Moti (Werk, Inkomen en EU-Migranten) zich al langer zorgen om de problematiek rondom arbeidsmigranten. Er verschijnen al jaren rapporten waarin de misstanden worden uiteengezet, de meest recente is van bijna twee jaar terug van de commissie Roemer. Het rapport werd breed door politici, werkgevers en mensen uit de branche omarmd, maar de uitvoering laat nog op zich wachten, vindt ook Moti. Daarom kwam hij vorig jaar zelf met een actieplan.

De NOS ging samen met wethouder Moti op pad in de Tarwewijk, waar veel arbeidsmigranten wonen.

'Wel werk, maar geen plek om te slapen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl