NOS NieuwsAangepast

Groei Nederlandse economie valt stil, stagnatie in eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van dit jaar is de economie niet gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Het waren drie woelige maanden, met in januari nog een harde lockdown in veel sectoren zoals winkels, cultuursector, horeca en contactberoepen. Eind januari mocht veel weer open tot 22.00 uur, en vanaf eind februari waren de normale openingstijden weer van kracht. Toen verviel ook de anderhalvemeter-regel.

Maar eind februari viel Rusland Oekraïne binnen. Vanuit de EU en bondgenoten volgden verschillende sanctiepakketten die de handel met Rusland aan banden legden. Het zorgde voor een flinke ontregeling van het financieel en economisch verkeer, met daarbovenop torenhoge energieprijzen en gierende inflatie. Het Oekraïne-effect is echter nog niet duidelijk zichtbaar in de economische cijfers, alleen in de lagere exportvolumes.

In het eerste kwartaal daalden onder andere de overheidsuitgaven aan coronamaatregelen, en ook huishoudens gaven iets minder uit. De export en import van goederen en diensten daalden licht. De sterkste impulsen voor de economische groei kwamen uit de hoek van de bouw, de management- en adviesbureaus, de uitzendsector en de reisbranche, en verder droegen sport, kunst, cultuur en recreatie eraan bij.

Ten opzichte van een jaar geleden groeide de economie met 7,0 procent, vooral dankzij de consumptie van huishoudens en de handel. Consumenten gaven, vergeleken met de eerste maanden van 2021, 10,6 procent meer uit aan horeca, cultuur, recreatie, kleding en woninginrichting. In het hele eerste kwartaal van vorig jaar gold een harde lockdown.

Eerder vandaag werd bekend dat de arbeidsmarkt opnieuw krapper is geworden. Voor elke 100 werklozen zijn er nu 133 vacatures. "Het kan ook economische schade aanrichten als werk blijft liggen", zegt Van Mulligen. "Dat kost ons economische groei. Hoeveel is lastig te becijferen, maar het is wel duidelijk dat je liever niet hebt dat een arbeidsmarkt al te krap is. Net zoals je liever niet hebt dat de werkloosheid heel hoog is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl