Nog geen akkoord over onderzoek naar dood Al Jazeera-journalist
De Israëlische en Palestijnse autoriteiten zijn het niet eens over een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh. De 51-jarige Palestijns-Amerikaanse Abu Akleh werd gisteren doodgeschoten toen ze aan het werk was op de bezette Westelijke Jordaanoever.
VN-topman Guterres roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar haar dood. Hij zegt dat hij geschokt is over haar overlijden.
Palestijnse autoriteiten en haar werkgever Al Jazeera zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger. Dat is ook wat Palestijnse journalisten zeggen die getuige waren van de dood van hun collega. Israël zegt dat ze is getroffen bij een schotenwisseling tussen het leger en gewapende Palestijnen, en dat niet duidelijk is van welke kant de fatale kogel kwam.
De Palestijnse autoriteiten hebben een voorstel van Israël voor een gezamenlijk onderzoek geweigerd, zegt de Palestijnse leider Abbas. "Ze hebben de misdaad zelf begaan, dus we vertrouwen het niet", zegt hij tijdens een herdenkingsceremonie. "We gaan meteen naar het Internationaal Strafhof om de criminelen op te sporen." De Palestijnse autoriteiten willen de kogel waarmee Abu Akleh werd doodgeschoten niet aan Israël geven.
Abu Akleh wordt naar verwachting morgenochtend begraven. Vandaag wordt er een herdenkingsdienst gehouden in de Palestijnse stad Ramallah:
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn vertrouwen uit in een Israëlisch onderzoek naar de dood van Abu Akleh, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft. "Israël beschikt over de middelen en de capaciteiten om een grondig, uitgebreid onderzoek uit te voeren", zei Ned Price. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël.
Vanuit Palestijnse hoek werd daar al kritisch op gereageerd. "Israël schendt al meer dan zeventig jaar mensenrechten", zegt de voorzitter van een Amerikaanse organisatie voor Palestijnse rechten tegen Al Jazeera. "Je kan Israël niet vragen om zichzelf te onderzoeken en verwachten dat het tot een ander resultaat komt dan waar het al decennia op uitkomt."
De Israëlische autoriteiten verspreidden eerder beelden waarin volgens hen te zien is hoe Abu Akleh werd gedood door een Palestijnse kogel. Op de video kwam veel kritiek. Een Israëlische mensenrechtenorganisatie kwam tot de conclusie dat de beelden van de video niet waren gefilmd op de plek waar de journalist werd doodgeschoten.
'Geen optie uitsluiten'
Abbas zei eerder dat hij Israël verantwoordelijk houdt; hij sprak van een "koelbloedige moord". De Israëlische premier Bennett beschuldigde Abbas er weer van dat hij "ongefundeerde beschuldigingen" uit nog voordat Israël "grondig onderzoek" kan doen. Hij noemde het tevens aannemelijk dat Abu Akleh omkwam door Palestijnse kogels.
De Israëlische minister van Defensie Gantz reageerde voorzichtiger; volgens hem kunnen de eerste bevindingen van het onderzoek geen enkele optie uitsluiten. Gisteren zei de Israëlische legerleiding nog dat de journalist waarschijnlijk door een Palestijnse kogel omkwam.
Op de dood van Abu Akleh werd geschokt gereageerd. Haar overlijden leidde op sociale media tot veel verontwaardiging. Miljoenen Palestijnen groeiden op met haar, zei de Palestijnse activist Fadi Quaran, werkzaam bij het campagnenetwerk Avaaz, eerder. Hij noemt haar een "dappere en vriendelijke journalist die zeer integer was".
Abu Akleh ging in 1997 bij Al Jazeera werken en was een van de eerste verslaggevers voor de zender. De Palestijnse politica Khalida Jarrar noemt Abu Akleh "de stem van de Palestijnen".