NOS Nieuws

Ook op Dag van de Overwinning (kleine) protesten in Rusland

Op de dag dat Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog viert, vinden er nieuwe protesten plaats van Russen die tegen de oorlog in Oekraïne zijn. Met name een actie van twee Russische journalisten valt op.

Jegor Poljakov en Aleksandra Mirosjnikova werkten tot vandaag voor de regeringsgezinde nieuwssite Lenta.ru. Vanochtend verschenen op die site zo'n twintig artikelen die Poetin en de oorlog in Oekraïne sterk veroordelen. "Vladimir Poetin is een sneue, paranoïde dictator geworden", "Rusland laat de lichamen van zijn soldaten achter in Oekraïne" en "Een falende economie is makkelijker te verdoezelen met een oorlog", viel er te lezen.

Bij alle artikelen stond de disclaimer dat de teksten niet waren goedgekeurd door de chefs van de site en dat bezoekers vooral een screenshot moesten maken. Twintig minuten later waren de artikelen al van de site verdwenen. Maar de teksten zijn wel gearchiveerd.

Politiek asiel

Tegen de onafhankelijke Russische nieuwssite The Insider, gevestigd in Letland, zeggen Poljakov en Mirosjnikova dat hun actie "het enige juiste was om te doen". In een van de door hen gepubliceerde artikelen staat dat ze op zoek zijn naar werk, advocaten en eventueel ook politiek asiel. De twee zeggen ook dat ze op dit moment niet in Rusland zijn.

Hackers van Oekraïense zijde zijn wel verantwoordelijk voor het platleggen van de Russische variant van YouTube, gisteravond. En vandaag verscheen in menu's van Russische smart-tv's een bericht tegen de oorlog: "Het bloed van duizenden Oekraïners en honderden vermoorde kinderen kleeft aan jullie handen. De televisie en de autoriteiten liegen. Zeg nee tegen oorlog."

Groepsprotesten op straat, zoals vlak na de Russische inval in Oekraïne, zijn er niet meer. Toch zijn er hier en daar kleine vormen van protest te zien. Zo houdt een Instagramaccount sinds kort een overzicht bij van kleine poppetjes met protestborden tegen de oorlog die op straat worden neergezet. De figuurtjes verschijnen bijvoorbeeld op brugleuningen, in speeltuintjes en bij standbeelden.

Hoewel het protest tegen de oorlog dus letterlijk steeds kleiner wordt op straat, brengen groepjes activisten nog altijd anti-oorlogsboodschappen met graffiti en spandoeken op strategische locaties, met het risico om opgepakt te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl