Onduidelijkheid over 'onwelkome' olietanker uit Rusland voor kust IJmuiden
Het is nog altijd onduidelijk of de Sunny Liger, een schip met een lading Russische gasolie (bedoeld voor dieselmotoren), gaat proberen aan te meren in de haven van Amsterdam. Havenmedewerkers weigeren de olietanker af te handelen en de gemeente Amsterdam steunt die actie.
Wettelijk gezien mag het schip de haven nog in, maar er is geen officieel verzoek gedaan door de bemanning om aan te meren. De reder was niet bereikbaar voor een reactie.
Zodoende ligt de Sunny Liger sinds gisteravond op zo'n veertig kilometer van IJmuiden voor anker:
De betrokken partijen noemen het een kwestie van afwachten wat de olietanker gaat doen. Mocht de eigenaar van het schip kiezen voor een poging te gaan lossen in de haven van Amsterdam, dan is het allerminst zeker of daar groen licht voor komt.
Bij de betreffende terminal en nautische dienstverleners zijn er zorgen of de Sunny Liger wel veilig kan worden afgehandeld. Zoiets wordt lastig als specialistische havenmedewerkers weigeren te helpen bij aanmeren, slepen of navigeren.
De autoriteiten kunnen dus op voorhand al besluiten dat er te veel risico is. Maar daarvoor moet er wel eerst een aanvraag komen tot aanmeren.
Ondertussen heeft ook de Oekraïense ambassade het kabinet opgeroepen de olietanker weg te sturen. "De Nederlandse steun aan Oekraïne wordt zeer gewaardeerd, maar Nederland moet geen plek worden voor schimmige Russische oliezaken", zei de ambassadeur op Twitter:
Ondanks alle kritiek mag de Sunny Liger officieel gewoon laden en lossen in Nederland. Hoewel de olietanker in de Russische stad Primorsk is volgeladen, vaart het onder de vlag van de Marshalleilanden. Het schip valt dus niet onder de Europese sancties.
'EU-verbod op komst'
Er is nog geen EU-verbod op de invoer van Russische olie, wat de constructie die de Sunny Liger nu gebuikt onmogelijk zou maken. Bloomberg meldt dat de EU eind dit jaar wel een verbod wil instellen op Russische olie. Het persbureau baseert zich op ingewijden.
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken ging gisteren al in op de mogelijke komst van het schip. Hij noemde de oproep van FNV aan havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren "hartstikke goed", maar zei verder zelf juridisch niets te kunnen doen.