Tot woede van Moskou schroeven NAVO-landen steun aan Oekraïne steeds verder op
Waar Oekraïne aan het begin van de oorlog nog scherfvesten en helmen kreeg, stuurt Nederland inmiddels mobiele artilleriekanonnen. Ook andere NAVO-landen leveren steeds zwaardere wapens, terwijl Rusland op almaar fellere toon waarschuwt dat het bondgenootschap te ver gaat met zijn steun aan Oekraïne.
Analisten concluderen dat de oorlog ondertussen weer in een nieuwe fase is beland. Een waarin de Oekraïense strijdkrachten over meer offensief materieel gaan beschikken. "Zware wapens, tanks, vliegtuigen, de productie opschroeven: we moeten het allemaal doen", zei de Britse minister van Defensie Truss gisteren.
Aanval op Rusland 'legitiem'
Het is "volledig legitiem" als deze wapens gebruikt worden voor aanvallen op Russisch grondgebied, voegde onderminister Heappey toe. Het is een uitspraak die twee maanden geleden nog ondenkbaar was. Toen hielden NAVO-leiders het veelal bij algemeenheden om de Russische invasie te veroordelen en Kiev een hart onder de riem te steken.
Nu klinken vanuit Washington en Londen aanmoedigende geluiden voor Oekraïne om de gekregen wapens ook over de grens in Rusland in te zetten. Volgens het Kremlin is dat ook op diverse plekken al gebeurd. Onder meer munitie- en oliedepots in Russische steden zouden zijn aangevallen.
"Europese landen waren eerst nog terughoudend met het sturen van zwaar materieel omdat ze niet wisten in hoeverre Zelensky succesvol zou zijn", zei hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga gisteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Nu het erop lijkt dat het een langdurige oorlog wordt, wordt het Westen in toenemende mate verantwoordelijk voor het voortzettingsvermogen van de Oekraïense strijd."
Moskou stelt dat de NAVO inmiddels een zogeheten proxy-oorlog tegen Rusland voert. Oftewel dat het bondgenootschap indirect tegen Rusland vecht door Oekraïne van wapens, training en andere middelen te voorzien, zonder dat er NAVO-soldaten in Oekraïne aanwezig zijn.
Poetin gaf gisteren nog deze waarschuwing aan landen die zich "van buitenaf inmengen":
Het valt moeilijk in te schatten hoe serieus de Russische dreigementen zijn. Het ligt niet voor hand dat het Russische leger wapenleveringen zal bombarderen die door NAVO-landen worden vervoerd. Dat zou kunnen leiden tot een directe confrontatie tussen de dertig NAVO-landen en Rusland.
Ook dreigen met kernwapens is tot nu toe altijd bluf gebleken, maar volgens analisten valt niets uit te sluiten als Poetin zich ernstig bedreigd voelt. Het lijkt er in ieder geval niet op dat Brussel, Washington en Londen van plan zijn gas terug te nemen met hun militaire steun aan Oekraïne.
'Belangrijk signaal'
Dat er meer zware wapens gestuurd worden, is volgens Osinga allereerst een belangrijk politiek signaal. "De NAVO laat zo weten dat het zich ook op de lange termijn achter Oekraïne schaart."
Aanvullend biedt het Kiev de mogelijkheid tot tegenaanvallen. De pantserhouwitsers die Nederland stuurt kunnen bijvoorbeeld doelwitten op zo'n 50 kilometer afstand raken. Dat is een groot verschil met antitankwapens, tot nu toe veel geleverd aan Oekraïne, die alleen voor dichtbij zijn.
"Het is één ding om je te kunnen verdedigen, maar als je de Russische troepen wil verdrijven en hun opmars tegenhouden dan heb je wapens nodig die effectiever zijn op grotere afstand", aldus Osinga.