Sint Jansklooster eert beroemdste zoon met kunstwerk van oude Friese doorlopers
Sint Jansklooster heeft een aandenken aan zijn sportheld Evert van Benthem. Een uniek kunstwerk moet vanaf vandaag inwoners en toeristen herinneren aan de tweevoudig Elfstedentochtwinnaar. De sportheld kwam speciaal vanuit Canada, waar hij al jarenlang woont, naar Nederland voor de onthulling.
Het is zeker 20 graden warmer, de schaatsen zijn ingeruild voor skeelers en de leden van de kopgroep zijn 37 jaar ouder. Maar net als op 21 februari 1985 zijn ze met z'n vieren: Henri Ruitenberg, Jos Niesten, Jan Kooiman én Evert van Benthem.
En ook dit keer komt Van Benthem als eerste over de streep, waarna hij net als in 1985 meteen aan z'n mouw wordt getrokken door verslaggever Evert ten Napel. Nu alleen niet op de Bonkevaart, maar aan de Leeuwte.
Dat is de straat in Sint Jansklooster waar Van Benthem jarenlang woonde, voordat hij naar Canada vertrok. "Dit is mijn plek", zegt de 63-jarige oud-schaatser wijzend naar het watergebied van Nationaal Park Weerribben-Wieden. "Hier had ik mijn boerderij en hier heb ik altijd getraind. Hardlopen, skeeleren en als het kon, of eigenlijk nog net niet, schaatsen op dat meer".
Door de Elfsteden-overwinningen van Van Benthem in 1985 en 1986 werd het Overijsselse Sint Jansklooster 'wereldberoemd in Nederland'. Daarom wordt er nu op een Elfstedensprintje afstand van de oude boerderij van Van Benthem een kunstwerk onthuld.
Het is gemaakt door kunstenaar Albert Weijs, zelf ook afkomstig uit Sint Jansklooster. Hij heeft Van Benthem nagemaakt met de ijzers van oude Friese doorlopers.
Het beeld heet 'De Schaatser', en de schaatser in kwestie weet wel waarom. "Als ze het hier in het dorp over mij hadden, en volgens mij gebeurde dat nogal eens, dan hadden het ze het nooit over Evert van Benthem, maar altijd over 'de schaatser'.
Bekijk hieronder de slotfase van de Elfstedentochten van 1985 en 1986 en een speciale aflevering van Andere Tijden Sport, waarin Elfstedentochtwinnaars Reinier Paping (1963) en Henk Angenent (1997) bij Evert van Benthem op bezoek gaan in Canada.