Tom Beugelsdijk
NOS Nieuws

Sparta-voetballer Beugelsdijk wekenlang afgeluisterd, maar geen bewijs matchfixing

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Ben Meindertsma

    onderzoeksredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Ben Meindertsma

    onderzoeksredacteur

De politie Rotterdam heeft de telefoon van Sparta Rotterdam-verdediger Tom Beugelsdijk vorig jaar langere tijd getapt en hem geobserveerd in verband met een verdenking van matchfixing. Het Openbaar Ministerie heeft de speler vandaag echter laten weten de zaak te seponeren wegens gebrek aan bewijs. Dat meldt het OM aan de NOS.

De politie stuitte wel op andere feiten waarvoor Beugelsdijk geschorst kan worden door de KNVB. Het gaat om gokken op eredivisiewedstrijden. Het OM wil dat niet bevestigen en zegt de informatie te hebben overgedragen aan de voetbalbond. Die begint een vooronderzoek tegen de speler; op grond daarvan wordt besloten of er een tuchtzaak komt.

In mei vorig jaar maakte de politie bekend een onderzoek te beginnen naar matchfixing. Niet eerder deed de politie in Nederland grootschalig onderzoek naar dit verschijnsel.

Bewuste gele kaart?

Aanleiding voor het onderzoek was een gele kaart die Beugelsdijk vorig jaar januari kreeg na een opvallende actie in een wedstrijd tegen PSV. Hij vloerde zijn tegenstander onbeholpen op de middenlijn door hem bij zijn middel vast te grijpen. De actie was opvallend, omdat er geen direct gevaar was. Het was de eerste gele kaart die hij dat seizoen pakte in de eredivisie.

Pakt Beugelsdijk hier een bewuste gele kaart tegen PSV?

Bij online gokbedrijf Unibet en de goktoezichthouder op Malta (waar Unibet is geregistreerd) gingen daarna de alarmbellen af, omdat twee gokkers bij Unibet opvallend veel hadden ingezet. Op het krijgen van gele kaarten worden doorgaans geen grote bedragen verwed.

13.000 euro

Uit onderzoek van de NOS bleek eerder dat een van hen - een bekende van de politie en ADO Den Haag-hooligan - 3.000 euro had ingezet, en daarmee 13.000 euro had gewonnen. Een gokker uit de omgeving van Tilburg maakte speciaal om te wedden op deze gele kaart een gokaccount aan. Hij verdiende ongeveer 1.000 euro.

Beide gokkers kennen elkaar goed. Ook komen ze regelmatig samen op een locatie in Den Haag waar Beugelsdijk bij tijd en wijle ook wordt gezien. Beugelsdijk woont in Den Haag en speelde lange tijd bij ADO Den Haag, maar hij ontkent de gokkers persoonlijk te kennen.

Het gokgedrag van deze twee mannen, de opvallende actie van Beugelsdijk en informatie die de politie ontving over vermeende matchfixing door Beugelsdijk, deed de politie vermoeden dat Beugelsdijk de overtreding met opzet had gemaakt, met als doel een kaart te krijgen. De gokkers zouden dat geweten hebben.

In april vorig jaar is het OM een onderzoek begonnen naar mogelijke matchfixing door Beugelsdijk. Ook de NOS ontving signalen vanuit de gokmarkt en deed in dezelfde periode journalistiek onderzoek naar de voetballer.

Stroomversnelling

De zaak kwam in een stroomversnelling toen het OM hoorde van een mogelijke publicatie, zo blijkt nu. De politie besloot in de periode rondom de publicatie de voetballer en de gokker wekenlang te tappen en observeren. Ook zijn er huiszoekingen gedaan, telefoons en laptops ingenomen en zijn de betrokkenen verhoord.

In onderstaande video gaat Officier van Justitie Anne de Leeuw in op de zaak.

OM over matchfixing-zaak Beugelsdijk: 'Geen bewijs gevonden'

Maar uit het onderzoek is dus niet gebleken dat er afspraken zijn gemaakt tussen beide gokkers en Beugelsdijk over de betreffende kaart. Volgens het OM is er daardoor geen andere mogelijkheid dan de zaak te seponeren en "relevante bevindingen" over Beugelsdijk over te dragen aan de KNVB.

Onafhankelijke aanklager

De KNVB legt het dossier nu voor aan de onafhankelijke aanklager van de KNVB. De bond juicht het ondanks het gebrek aan bewijs in de zaak toe dat het OM signalen over matchfixing in het voetbal serieus oppakt.

"Deze zaak toont nogmaals de noodzaak aan om matchfixing wettelijk strafbaar te stellen", meldt een woordvoerder. "Dat is iets waar de KNVB al langer voor pleit, net als voor meer opsporingscapaciteit en betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen KNVB, OM, politie, overheid en FIOD."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl