Premier Rutte bij het ministerie van Financiën van minister Kaag, waar de gesprekken plaatsvinden
NOS Nieuws

Voorjaarsnota in laatste fase en 'kabinet draait veel cadeautjes terug'

  • Roel Bolsius

    verslaggever Den Haag

  • Roel Bolsius

    verslaggever Den Haag

In de laatste fase van de onderhandelingen over de Voorjaarsnota moeten de regeringspartijen voor miljarden versleutelen aan de oorspronkelijke plannen uit het coalitieakkoord. Vooral voor ondernemers verdwijnen er een aantal voorgenomen belastingverlichtingen, puur omdat het kabinet anders geld tekort komt.

Bedrijven blijven toch belasting in het hogere tarief betalen over winsten boven de 200.000 euro. De regeringspartijen hadden de grens verhoogd naar 400.000 euro, maar dat wordt teruggedraaid. Hierdoor houdt het kabinet nu een miljard euro per jaar in de zak. Ook over het verhogen van de winstbelasting wordt onderhandeld.

De expatregeling, een loonbelastingvoordeel voor bedrijven die werknemers uit het buitenland halen, verdwijnt mogelijk helemaal. Ondernemers moeten dan weer over het hele loon belasting betalen.

Het belastingtarief dat directeur-grootaandeelhouders in box 2 betalen gaat mogelijk omhoog. En de grootaandeelhouders worden mogelijk verplicht een 'marktconform' salaris aan zichzelf uit te keren, waarover dan weer belasting moet worden betaald. Het voordeel dat zij geld in hun bv kunnen laten zitten verdwijnt dan.

Er moet zo'n 10 tot 15 miljard euro gevonden worden. Want er komt een aantal hoge uitgaven aan die niet waren voorzien. Die hebben niet allemaal te maken met de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de stijgende energieprijzen. Zo gaat de AOW op aandringen van de Eerste Kamer toch meestijgen met het minimumloon. Dat kost elk jaar minimaal 2,4 miljard euro.

De defensie-uitgaven gaan ook omhoog. Wil Nederland eindelijk voldoen aan de NAVO-norm dan kost dat 3,7 miljard euro per jaar. De vraag is of er dit keer wel genoeg geld voor is.

En dan is er nog de tegenvaller van de spaartaks. De overheid moet na een uitspraak van de Hoge Raad in ieder geval 60.000 spaarders compenseren die de afgelopen jaren te veel belasting hebben betaald. Daarvoor reserveert het kabinet 4 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl