Ruud van Nistelrooij
NOS Voetbal

Van Nistelrooij, egoïstische spits van weleer blijkt maatschappelijk mensenmens

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Ik. Moet. Scoren.

Geobsedeerd bezig zijn met het vak. Het doel heiligt de middelen. Niet bang voor controverse. Ruzies? Boeiend. Ook al is het met Alex Ferguson, Marco van Basten, Cristiano Ronaldo of alle elf spelers van Arsenal. Als er maar gescoord wordt.

Op het veld vol rauwe kanten, altijd druk met zichzelf. Daarbuiten de rust zelve, met oog voor anderen. Een schets van het maatschappelijke verantwoordelijkheidsgevoel van de nieuwe hoofdtrainer van PSV: voormalig topspits Ruud van Nistelrooij.

Hotelkamer

Op een hotelkamer in de Verenigde Staten gaat de televisie aan. Een jonge, Brabantse voetballer ploft op z'n bed en staart naar het scherm. Van Nistelrooij, die absoluut nog niet weet wat hem in het internationale topvoetbal allemaal nog te wachten staat, wordt gegrepen door wat hij ziet.

Een bekende Amerikaanse topsporter, wars van vedettetrekjes, die bezig is met kinderen uit de buurt. Het raakt Van Nistelrooij, die zijn dagboek erbij pakt en begint te noteren.

Zonder dat de Amerikaanse sporter het weet, vormt hij vanaf dat moment een inspiratiebron voor hem. Van Nistelrooij weet nog niet precies hoe, maar ooit zal ook hij iets terugdoen voor de maatschappij.

In 2006 maakt de NOS de documentaire 'Van The Man', waarin Van Nistelrooij steeds meer op een zijspoor belandt bij zijn club Manchester United.

Als Marjolein Lankhout van SOS Kinderdorpen, een goed doel dat hulp biedt aan kwetsbare kinderen, op zoek gaat naar een nieuwe ambassadeur, komt ze in de voetbalwereld terecht. En in elk gesprek dat ze voert over potentiële kandidaten, komt steevast één naam naar boven.

Ondanks zijn drukke bestaan wordt Van Nistelrooij graag ambassadeur. Als Lankhout jaren later stopt bij het goede doel, belt ze de voetballer op om hem te bedanken. Het gesprek krijgt een andere wending. "Ik wil ermee stoppen", klinkt het met Brabantse tongval aan de andere kant van de lijn.

Lankhout is verbaasd. Ook al zijn er ambassadeurs die willen stoppen, er zijn er maar weinig die het ook daadwerkelijk durven aan te geven. Van Nistelrooij legt uit dat hij het te druk heeft en te vaak in het buitenland is.

Terugkijkend vindt Lankhout het een krachtig besluit. "Het is tekenend voor zijn doelgerichtheid." Als Van Nistelrooij iets doet, dan wil hij dat goed doen. Hij baalt ervan dat hij SOS Kinderdorpen niet meer de aandacht kan geven die het verdient.

Weer die Amerikaanse sporter

De twee blijven in gesprek. De spits van het Nederlands elftal denkt terug aan die Amerikaanse sporter. Hij pakt zijn dagboek van toen er nog eens bij. Zijn meer dan goede leven heeft hij grotendeels te danken aan zijn voetbaltalent. En omdat iemand dat talent in hem zag.

Opnieuw raakt het hem en voelt Van Nistelrooij de intrinsieke motivatie om iets terug te doen. "Hi Marjolein, met Ruud. Zou je eens willen meedenken over mijn foundation?"

Ruud van Nistelrooij eind jaren negentig bij PSV

In 2009 is de Ruud van Nistelrooy Foundation een feit. De overtuiging is dat ieder kind het talent in zichzelf kan ontdekken door het zelfvertrouwen te vergroten. Of dat nu in voetbal of in kunstschaatsen is.

Elk jaar wordt een groep kinderen begeleid in een zoektocht naar zelfstandigheid en meer geloof in zichzelf. Later gaat de stichting, in samenwerking met de KNVB, ook coaches opleiden en krijgt hij een eigen kenniscentrum in Den Bosch.

Van Nistelrooij is de naamgever, maar ook de man met de visie. Betrokken, een inspirator. Hij doet niets zomaar, doordenkt dingen. Een gevoelsmens, maar tegelijkertijd ook heel rationeel. En als oud-speler van Oranje, Manchester United en Real Madrid iemand met een netwerk van heb ik jou daar.

Escalatie

Als Van Nistelrooij een benefietwedstrijd tussen sponsoren en oud-spelers organiseert in het PSV-stadion, weet hij meteen wie hij moet bellen als coach. Foppe de Haan. De trainer die hem bij sc Heerenveen omturnde van middenvelder tot spits, de positie waarop hij uiteindelijk de absolute top zou halen.

"Riemer van der Velde (toenmalig voorzitter, red.) en ik zagen een doelpuntenmaker in Ruud en zijn met hem in gesprek gegaan. Dat escaleerde behoorlijk. Toen heb ik de keus aan hem gelaten. Het was tenslotte zijn carrière", weet De Haan nog.

Ruud van Nistelrooij viert feest als voetballer van Heerenveen

"De dag erna kwam hij op de club naar me toe en zei: 'Trainer, ik ben vanaf nu spits. Maar dan moet je me wel helpen'. Typerend voor Ruud", aldus De Haan. Tot op de dag van vandaag is Van Nistelrooij zijn oud-trainer dankbaar.

"Ik zag zijn vrouw Leontien ooit naar mij wijzen en tegen hun zoontje zeggen dat ik de man was waar papa alles aan te danken had", vertelt De Haan, die op kenmerkende manier reageerde: "Nou, dat valt wel mee hoor."

Betrokken

Als in 2015 FC Den Bosch vijftig jaar bestaat, neemt Van Nistelrooij het voortouw om de club waar zijn profbestaan begon te helpen met het jubileum. "Daar hoeven zij mij niet eens voor te benaderen. Ik heb hier de kans gehad om mijn droom waar te maken. Dat vergeet ik nooit."

Samen met oud-spelers Anthony Lurling en Theo Lucius organiseert hij een jubileumwedstrijd. Nog één keer trekt de doelpuntenmachine van weleer zijn voetbalschoenen aan om in Stadion De Vliert te spelen. Allemaal om zijn oude club te eren en te helpen.

Bij Manchester United, waar hij in 219 duels 150 keer scoort

"Anthony regelde één of twee spelers, ik misschien één of twee, maar de rest werd allemaal geregeld door Ruud", vertelt Lucius. "Sommigen verbinden ergens hun naam aan en that's it. Ruud niet. Hij pakt het dan ook echt serieus aan."

Toenmalig directeur Fred van der Hoorn is Van Nistelrooij nog altijd dankbaar voor zijn verdiensten voor FC Den Bosch. "Onze jeugdopleiding had het zwaar, maar dankzij de flinke ondersteuning van Ruud konden we weer stappen maken. Een warm mens, die niet vergeet waar hij vandaan komt."

Trainersvak

Van Nistelrooij heeft dan zijn eerste stappen in het trainersvak al gemaakt. Hij is vanaf 2014 assistent bij bondscoach Guus Hiddink - later Danny Blind - bij Oranje en begint in 2016 in de jeugd van PSV, waar hij in 2018 Mark van Bommel opvolgt als trainer van PSV onder 19 jaar.

Samen met Foppe de Haan

Het voetbal eist met de dag meer van hem en Van Nistelrooij merkt dat hij niet meer alles kan geven voor zijn foundation. Hij gaat voor advies langs bij De Haan, inmiddels 78 jaar. Wil hij alles in zijn leven in het teken zetten van het trainersvak? Immers: als hij ergens voor gaat, dan voor de volle honderd procent.

Het gesprek duurt ongeveer een uur. "Ik hoefde hem helemaal niet te overtuigen", blikt De Haan terug. "Hij had eigenlijk de antwoorden zelf al. Hij wilde coach worden. Het was alleen nog een kwestie van zijn pad kiezen."

'Hartstikkene prima'

In goed overleg met Lankhout stopt de Ruud van Nistelrooy Foundation in 2019. "Ik vind het heel knap en krachtig als iemand keuzes durft te maken. Dat is typerend voor Ruud", stelt Lankhout, die veel begrip had voor dat besluit.

"Als íémand een pad voor zichzelf uitstippelt, is hij het wel. Zijn naam en faam gaan voor hem uit, maar Ruud wil niet te snel gaan. Alle deuren openen zich voor iemand van zijn statuur, maar hij gaat er rustig voor staan. En als hij dan door de deur gaat, is hij er klaar voor."

De maatschappelijke betrokkenheid van zijn voormalig pupil raakt De Haan. "Hij vond zelf dat hij veel te danken had aan deze wereld en wilde wat terugdoen. Er zijn niet veel voetballers die dat doen. Zeker niet op deze manier. Ruud is gewoon een hartstikkene prima kerel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl