'Arbeiders moesten zelf miljarden betalen om in WK-gastland Qatar te werken'
Veel buitenlandse arbeiders die in het afgelopen decennium gewerkt hebben in WK-gastland Qatar, hebben zichzelf daarvoor diep in de schulden moeten steken. In totaal betaalden arbeiders uit Bangladesh zo'n 2 miljard dollar, en werkers uit Nepal zo'n 400 miljoen dollar aan wervingskosten, becijferde de Britse krant The Guardian, dat de berekeningen voorlegde aan verschillende mensenrechtenorganisaties.
Volgens The Guardian gaat het om het topje van de ijsberg. Bengaalse en Nepalese arbeiders maken ongeveer een derde uit van het totale aantal buitenlandse krachten in Qatar. Een groot deel van de arbeiders kwam naar Qatar om de stadions en overige infrastructuur te bouwen die nodig is voor het WK voetbal. Dat wordt eind dit jaar georganiseerd. Morgen is de loting voor het WK.
In Qatar zelf is het officieel verboden om wervingskosten in rekening te brengen bij de arbeiders, in Nepal en Bangladesh mag het wel, maar is het gebonden aan een maximumbedrag. Toch worden de regels regelmatig overtreden. Meestal moeten de arbeiders in het land waar ze vandaan komen een fors bedrag betalen aan een rekruteringsbureau of bemiddelaar.
Lening afsluiten
De kosten variëren tussen de 1000 en 4000 dollar. Dat betekent dat een arbeider soms meer dan een jaar moet werken om alleen al zijn schuld af te betalen. Een Bengaalse bouwvakker verdient ongeveer 275 dollar per maand, aldus The Guardian.
Om de wervingskosten te kunnen voldoen, sluiten de arbeiders leningen af tegen hoge rentepercentages of verkopen ze een deel van het land dat ze thuis bezitten. De reden dat ze toch naar Qatar gaan, is vanwege het gebrek aan werk in hun eigen land.
Bekijk ook deze reportage over de arbeidsomstandigheden in Qatar:
In 2018 verplichtte het organisatiecomité van het WK in Qatar bedrijven die meewerken aan de bouw van stadions om de wervingskosten terug te betalen. Het ging om in totaal 28,5 miljoen dollar dat terugbetaald moest worden aan 49.000 arbeiders.
22 miljoen daarvan is ook daadwerkelijk teruggestort. De vergoeding geldt niet voor buitenlandse arbeiders in hotels of andere sectoren die rechtstreeks in verband staan met de organisatie van het WK.
6500 doden
De Qatarese overheid zegt de praktijken streng te bestraffen. Recent zijn de vergunningen van 24 rekruteringsbureaus die zich niet aan de regels hielden, ingetrokken.
De arbeidsomstandigheden in Qatar worden al jaren streng bekritiseerd. Sinds het WK in 2010 aan Qatar werd toegewezen, vielen er zeker 6500 doden onder arbeidsmigranten, onthulde The Guardian vorig jaar. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn veel van hen omgekomen bij de bouw van de stadions.
Dat het WK aan Qatar is toegewezen, leidde tot veel kritiek. Ook de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal vindt het onbegrijpelijk, zo zei hij vorige week: "Ik vind het belachelijk dat het WK daar is. Dat we in een land spelen om 'het voetbal daar te ontwikkelen', zoals de FIFA dan zegt, dat is al bullshit. Het gaat gewoon om geld en om commerciële belangen bij de FIFA."
Bekijk hieronder Van Gaals kritiek op Qatar: