Van Aert bekroont nieuwe Jumbo-Vismashow met zege in E3 Prijs en is klaar voor de Ronde
Wout van Aert heeft na Omloop Het Nieuwsblad ook de E3 Prijs op zijn naam geschreven. Van Aert reed op 40 kilometer van de streep op de Paterberg weg uit een kopgroep met vrijwel alle grote namen en kreeg alleen zijn ploegmaat Christophe Laporte met zich mee.
Van Aert is de eerste Vlaamse winnaar in Harelbeke sinds Greg Van Avermaet in 2017.
Koers voor fijnproevers
Voor fijnproevers is de E3 Prijs, vernoemd naar de snelweg tussen Kortrijk, Harelbeke en Antwerpen, een van de mooiste klassiekers van het Vlaamse voorjaar. Met 17 bekende hellingen en 5 kasseistroken wordt het ook wel de kleine Ronde van Vlaanderen genoemd.
De koers van 203,8 kilometer begon met start en finish in Harelbeke met een tegenvaller voor de gele brigade. De Belg Tosh van der Sande was namelijk kort na de start al betrokken bij een valpartij en moest met vermoedelijk een elleboogbreuk de koers verlaten.
Paasschens is er weer vroeg bij
Vooraan ontstond intussen een kopgroep van acht renners, met daarbij de Nederlander Mathijs Paasschens (Bingoal). De afgelopen jaren was de geboren Rotterdammer, die echter sinds zijn derde al in België woont, een vaste waarde in de vroege vlucht van de voorjaarsklassiekers en die rol zat hem ook nu als gegoten.
Met erkende hardrijders als Ryan Mullen en Lukas Pöstlberger (Bora), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Jelle Wallays (Cofidis), Daniel Oss (Total) en Lasse Norman Hansen (UNO-X) hield Paaschens het ruim 100 kilometer vol aan kop.
Op de zware Taaienberg stampte Van Aert echter voor het eerst hard en dat betekende het einde van de vlucht van Paasschens.
Kaf van het koren
Van Aert kwam als eerste boven met Tiesj Benoot, Laporte en rivaal Asgreen (QuickStep) in het wiel. Vlak na de top sloten Stefan Küng (Groupama-FDJ) en de winnaars van de voorlaatste en laatste editie van Milaan-Sanremo Jasper Stuyven en Matej Mohoric nog net aan.
Het kaf was daarmee van het koren geslagen, maar toch wisten nog tien renners de oversteek te maken, waaronder Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Dylan van Baarle (Ineos) en de Eritreër Biniam Girmay (Intermarché).
Op de veertiende hindernis, de Paterberg, reed het Jumbokoppel weg bij de achtervolgers en samen breidden ze de voorsprong gestaag uit. De achtervolging - met Benoot en Teunissen als afstoppers - kwam niet echt op gang.
En dus hadden Van Aert en Laporte alle tijd om hand in hand over de streepte komen, de Belg net iets eerder dan zijn ploeggenoot. Küng snoepte Girmay de derde plaats nog af met een late aanval. Van Baarle eindigde als negende.
De overmacht in de E3 Prijs deed denken aan de eerste etappe van Parijs-Nice, waarin Van Aert, Laporte en Roglic met z'n drieën ontsnapten. Toen was het de Fransman, dit jaar voor het eerst in Nederlandse dienst, die de zege gegund werd.
Mooi vooruitzicht voor dé Ronde
In de recente geschiedenis is meer dan eens gebleken dat de besten in de E3 Prijs een week later in de Ronde van Vlaanderen ook de besten zijn. Zo was de Deen Kasper Asgreen vorig jaar de beste, om negen dagen later ook de Ronde op zijn naam te schrijven. En ook Niki Terpstra schreef in 2018 de dubbel op zijn naam.
Op dat scenario hopen de Vlamingen dit jaar ook, met Van Aert als gedroomde winnaar. Gezien de kracht van zijn versterkte klassiekerploeg lijken alle seinen op groen te staan.
"Bij De Omloop werd mij gezegd dat nog nooit iemand die De Omloop won ook de Ronde had gewonnen. Met E3 is dat anders denk ik", zei winnaar Van Aert fijntjes na afloop. "Dus als ik de lijstjes mag geloven..."