NOS Wielrennen

Jakobsen verkende finale Sanremo: 'Poggio mag met deze benen geen probleem vormen'

"Ik heb de finale eindeloos vaak op tv gezien. Ik heb Kristoff zien sprinten op de Via Roma, heb Démare zien winnen, Degenkolb. Vorig jaar zag ik Ewan meegaan op de Poggio en tweede worden. Ik droom al lang over deze koers, al weet ik dat winnen moeilijk wordt. Maar als je thuis op de bank zit en het wordt een sprint, dan heb je spijt."

Vandaag debuteert Fabio Jakobsen in Milaan-Sanremo, zijn eerste monument. Zelfbewust zoals we hem kennen. Waarom ook niet: dit seizoen won hij zes van de zeven massasprints waaraan hij deelnam. "Als je sprinter bent, dan is Milaan-Sanremo de koers die je wil winnen."

Ambitieuze Jakobsen debuteert in Sanremo: 'Nog nooit zeven uur op de fiets gezeten'

Milaan-Sanremo is andere koek. Vanwege de lengte, liefst 293 kilometer. En vooral ook vanwege het klimwerk in de finale. "Ik heb nog nooit zeven uur in het zadel gezeten, niet in training en niet in de koers", vertelt Jakobsen nuchter.

"Op de Capi (de drie pittige beklimmingen aan de Ligurische kust, waarmee de finale wordt ingeleid, red.) weet je het al. Op de Cipressa zal een 'nasty pace' opgelegd worden en op de Poggio is het vol gas voor iedereen. Ik wil het proberen. Maar ik kan ook voor de Cipressa al gelost zijn."

Griepgolf

Jakobsen werd pas in laatste instantie toegevoegd aan de selectie van zijn ploeg QuickStep-Alphavinyl. Hoewel. "Al tijdens de trainingsstage in de Algarve deze winter gaf ik aan dat ik deze wedstrijd wilde rijden. De ploeg zei me dat ik paraat moest staan. Als je in vorm bent, kan een selectie altijd nog veranderen. Dat weet ik bij deze ploeg. En ik ben nog nooit zo vroeg in het seizoen zo goed geweest."

Vrijblijvend rondkijken is er niet bij. Kopman Julian Alaphilippe is namelijk een van de vele slachtoffers van de griepgolf die rondwaart in het peloton. Ook Ronde van Vlaanderen-winnaar Kasper Asgreen en de rappe Italiaan Davide Ballerini zijn door ziekte niet in staat te starten.

Zelf stapte Jakobsen, na winst in de tweede etappe van Parijs-Nice, twee dagen voor het einde uit de koers. Een keuze uit voorzorg en misschien wel een gelukkige keuze. "Ik had ook meerdere symptomen, net als de helft van het peloton. Ik zag ook jongens, die vorige week niet ziek waren en die nu zijn geveld. Wielrenners zijn altijd al vatbaar voor virussen en dan kan dit gebeuren."

Ongenaakbare Jakobsen klopt Van Aert in de sprint in Parijs-Nice

Mogelijk ontliep hij zo de dans. En er was een ander voordeel. "Sanremo is natuurlijk niet ver van Nice. Dus op zondag heb ik met ploegleider Wilfried Peeters hier de finale al verkend. En dat ging best aardig."

Voor Jakobsen wordt het een kwestie van aanklampen. "Op de Poggio gaat het vol gas, vijf minuten lang. Met de benen die ik nu heb, zou die klim geen probleem mogen vormen."

Dan nog is de kans klein dat hij kan volgen als mannen als Tadej Pogacar, Wout van Aert of Primoz Roglic op de pedalen gaan staan. "We weten allemaal wie de favorieten zijn", beseft Jakobsen, "die gaan hard rijden. Als ik zal willen meedoen voor de zege, dan zal ik een echte topdag moeten hebben."

De tips van Cavendish

Later dit wielerjaar moet de ploeg de lastige keuze maken tussen Jakobsen en Cavendish als speerpunt in de Tour de France. Afgelopen woensdag won Cavendish nog Milaan-Turijn, dit jaar speciaal voor Sanremo omgevormd van klimkoers tot een sprintkoers.

Zaterdag is niet Cav, maar Jakobsen de sprinter van dienst.

2009: debutant Cavendish wint meteen Milaan-Sanremo

In 2009 won Cavendish 'La Primavera' bij zijn debuut. Dat zou Jakobsen ook wel willen. "Ik heb er met Mark over gesproken, niet onlangs, maar wel afgelopen winter. Dat zou wel wat zijn, als ik dat ook zou kunnen."

Tips van Cavendish

Of Cavendish nog tips heeft gegeven? "Ja", zegt Jakobsen met een brede grijns. "Zo hard mogelijk de Poggio op en dan sprinten op de Via Roma."

Wind in de rug

De beste sprinter van de wereld komt uit Heukelum en dat mag een wonder heten, als je bedenkt waar hij vandaan komt. De bijna fatale val in de Ronde van Polen, nog geen twee jaar geleden, heeft hij achter zich gelaten. Jakobsen heeft zijn vizier gericht op de toekomst.

Een toekomst waarin hij ooit met de bloemen wil pronken in de Via Roma van Sanremo. Misschien wel sneller dan iemand kon vermoeden. "Volgens mij staat de wind in de rug. Dus ik denk dat we binnen zeven uur wel binnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl