De Westerschelde bij het Zeeuwse dorp Bath
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

RIVM: hoogstens één keer per jaar zelf gevangen vis uit Westerschelde eten

Het is onverstandig om meer dan één keer per jaar zelf gevangen vis te eten uit de Westerschelde. Dat zegt het RIVM op basis van voorlopige onderzoeksresultaten. Vissen nemen zoveel van de schadelijke stof pfas op uit het water, dat al bij consumptie van kleine hoeveelheden de pfas-gezondheidsnorm wordt overschreden.

Het RIVM doet onderzoek naar de gevolgen van de hoge concentraties pfas in de Westerschelde voor de volksgezondheid. Daarbij kijkt het RIVM naar hoeveel zelf gevangen vis, garnalen, oesters en mosselen volwassenen maximaal kunnen eten zonder dat het de gezondheid benadeelt.

In november is het RIVM begonnen met dit onderzoek. Omdat de provincie Zeeland zo snel mogelijk de eerste resultaten wilde zien, kwam het RIVM vandaag met een tussentijdse risicobeoordeling.

Eén keer per jaar vis of twee keer per jaar garnalen

Het RIVM waarschuwt ook voor de consumptie van zelf gevangen garnalen. Er wordt aangeraden om maximaal één grote portie vis of twee grote porties garnalen per jaar te eten. Mosselen en oesters kunnen vaker worden gegeten. Het RIVM adviseert dan om maximaal veertig keer per jaar mosselen te eten. Oesters kunnen maximaal honderd keer per jaar gegeten worden.

De beoordeling is bedoeld voor sportvissers. Volgens het Nederlands Visbureau wordt er op de Westerschelde eigenlijk niet professioneel gevist. "Misschien een enkel dagvissertje, maar niet op grote schaal", zegt een woordvoerder tegen Omroep Zeeland. Vis uit de Westerschelde, waar pfas in zit, wordt dus niet in de winkel verkocht.

Verantwoordelijk gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland noemt de resultaten van het onderzoek niet verrassend, maar wel zorgwekkend. Toch betekent dit niet dat de provincie Zeeland extra stappen gaat nemen tegen het consumeren van vis uit de Westerschelde. "Dat is onze rol niet. Interpretaties zijn aan de deskundigen, niet aan ons. We hopen op een gesprek met een minister."

Het tussentijds rapport is gebaseerd op een beperkt aantal pfas-concentraties in monsters die in november zijn verzameld. De komende maanden gaat het RIVM verder met het onderzoek, dat naar verwachting voor de zomer is afgerond.

Advertentie via Ster.nl