Maastricht heeft na twee jaar een nieuwe carnavalsprins
In Maastricht is vanmiddag na twee jaar een nieuwe carnavalsprins uitgeroepen. De stad is de enige grote gemeente in Limburg die voor het carnavalsseizoen een prins heeft, meldt 1Limburg.
Na de aangekondigde versoepelingen wordt in heel Limburg hard gewerkt aan de voorbereidingen voor carnaval, volgende week. Per plaats wordt gekeken wat mogelijk is. In Maastricht wordt vastelaovend, zoals ze het carnavalsfeest in Limburg noemen, net als in veel andere Limburgse gemeenten kleiner en beperkter gevierd.
De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de horeca en de stadscarnavalsvereniging. Afgesproken is om de vastelaovend zoveel mogelijk buiten te vieren. Grote menigten moeten verder "zo goed mogelijk worden voorkomen", meldt de gemeente in een verklaring. Podia in de stad zijn niet toegestaan en de horeca buiten sluit uiterlijk om 01.00 uur.
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake roept toeristen daarnaast op niet naar Maastricht te komen voor carnaval: "Het is echt de bedoeling dat iedereen in de eigen gemeente carnaval viert. Normaliter heten wij iedereen van harte welkom, maar dit jaar even niet."
'Juist in deze tijd'
Ondanks de aanpassingen besloot carnavalsvereniging de Tempeleers in Maastricht voor het resterende seizoen toch een prins uit te roepen.
Lange tijd bleef het onzeker of de coronamaatregelen het toelieten om een prins uit te roepen. "We hebben altijd gezegd vanaf de 11devande11de: wij gaan brengen wat op verantwoorde manier binnen wet- en regelgeving kan", zei Armand Peereboom, van de Maastrichtse carnavalsvereniging eerder tegen 1Limburg.
Maastricht lijkt daarin een uitzondering te zijn. Heerlen had wel een prins klaarstaan, maar heeft besloten om die dit jaar niet meer uit te roepen.
De nieuwe stadsprins zal drie dagen over Maastricht regeren. Een korte periode, maar het is volgens Peereboom een bewuste keuze om toch een prins uit te roepen. "Je kunt het van twee kanten bekijken: vanuit de stadsprins en vanuit het volk. Het volk roept om een stadsprins, die de stad vertegenwoordigt en de boel aanzwengelt, juist in deze tijd."
Carnavalstoeristen niet welkom
Of de traditionele opening en afsluiting van het carnaval, die beide op het Vrijthof worden gehouden, mogen plaatsvinden, is nog onduidelijk. Ook of andere momenten, zoals de optocht, doorgaan, is nog de vraag. "We hebben al veel voorbereid", geeft Peereboom aan. "We zijn in overleg met de gemeente of en wat nog meer kan. We zitten kort op de bal en willen samen kijken wat veilig en verantwoord is om te doen."
Vanaf 25 februari verdwijnt het coronatoegangsbewijs grotendeels, de horeca mag gewoon open, de mondkapjesplicht geldt alleen nog maar in het ov en op luchthavens en ook de anderhalvemetermaatregel vervalt. Carnaval begint op 26 februari, waardoor er niet meer gehandhaafd hoeft te worden.