Van der Poel spreekt schande van Nederlandse ijslobby: 'Dit is corruptie, een gruweldaad'
De Zweedse schaatser Nils van der Poel heeft fel uitgehaald naar de KNSB naar aanleiding van een artikel dat verscheen over een Nederlandse ijslobbyist. Hij beticht de Nederlandse ploeg van corruptie en spreekt van het grootste schandaal in de schaatssport.
"Dit is corruptie", foeterde Van der Poel woensdag op de persconferentie. "Hiermee probeert men eigen voordeel te behalen met onethische en immorele middelen. Ik snap niet dat de KNSB dit toestaat en dat ze wereldkundig willen maken dat ze dit van plan zijn."
In het artikel op schaatsen.nl wordt de bewegingswetenschapper Sander van Ginkel opgevoerd, die voor de Nederlandse ploeg een dagelijkse lobby voert voor het beste ijs. "De Nederlanders zijn gebaat bij hard ijs, dus moet het zo koud mogelijk zijn", zegt Van Ginkel onder andere.
'Van Ginkel verzamelt allerhande data waarmee hij om de dag naar de chef van de ijsmeesters stapt', zo is verder te lezen in het stuk. 'Zeker de eerste dagen had hij het idee dat het effect sorteerde.' De Canadees Mark Messer is de ijsmeester van dienst in de schaatshal in Peking.
Gênant
"Dit is gênant", vindt van der Poel. "Niet alleen voor de KNSB, maar ook voor de Nederlandse schaatsers die onder de KNSB-vlag rijden. Dit is het grootste schandaal in onze sport. En we hebben dopinggevallen in onze sport gehad. En dit is zeker zo ernstig. Ik ben heel benieuwd wat voor gevolgen de ISU en de IOC hieraan verbinden voor het Nederlandse team. Dit is een gruweldaad."
Remy de Wit, technisch directeur bij de KNSB, vindt corruptie een sterk woord. "Ik denk dat het bij de hele wereld bekend is dat wij al decennialang met wetenschappers werken die op alle wedstrijden alles meten. We meten de kwaliteit van het ijs. En meestal gaan we in gesprek met ijsmeesters als die daarom vragen. En het is eigenlijk niet meer en niet minder dan dat."
Snapt De Wit de verontwaardiging van Van der Poel dat het Nederlandse team invloed probeert uit te oefenen? "Jij noemt het invloed. Ik noem het: wij gaan in gesprek. In het stuk staat het misschien wat ongelukkig. Laat dat ook duidelijk zijn. Maar wij doen dat al die jaren al."