Kabinet wil eind van de maand af van meeste coronamaatregelen
Het kabinet zet erop in dat aan het eind van de maand een einde komt aan veel coronamaatregelen. Haagse bronnen benadrukken dat er nog definitieve besluiten moeten worden genomen, maar het kabinet denkt erover het coronatoegangsbewijs af te schaffen, net als de regel om anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Festivals en andere plekken waar veel mensen zijn, zouden dan vanaf 25 februari toegankelijk worden met een negatieve test ('1G').
Al eerder, namelijk volgende week vrijdag, zouden andere versoepelingen ingaan. Nu moeten bijvoorbeeld restaurants, cafés, theaters, bioscopen en musea nog om 22.00 uur dicht, maar volgens de bronnen wil het kabinet in verband met de relatief gunstige ziekenhuiscijfers dat tijdstip aanpassen.
De nieuwe sluitingstijd staat nog niet vast; gesproken wordt over een verruiming tot 23.00 uur, middernacht of 01.00 uur. Als de nachthoreca opengaat, mogen er niet meer mensen naar binnen dan 500.
Advies om thuis te werken vervalt
Klanten in cafés zouden vanaf eind volgende week ook niet meer per se hoeven te zitten. Verder ziet het ernaar uit dat het advies om thuis te werken vervalt, net als het advies om maximaal vier mensen per dag thuis te ontvangen.
Dinsdag hakt het kabinet de knoop door over de versoepelingen van volgende week. Dan is er ook weer een persconferentie, deze keer alleen door minister Kuipers van Volksgezondheid.
Rutte: kans op versoepelingen echt wel groot
Vanochtend was er een korte vergadering van het kabinet over de maatregelen. Die werd helemaal online gehouden. Volgens premier Rutte is, zoals het er nu naar uitziet, de kans "echt wel groot" dat er versoepelingen mogelijk zijn.
Die zouden dan volgende week nog voor het weekend kunnen kunnen ingaan. Maar hij benadrukte ook dat het kabinet nog wacht op een OMT-advies en dat het ook nog wil overleggen met de burgemeesters.
Kuipers wilde vanmiddag weinig kwijt over versoepelingen, maar net als Rutte gebruikte hij de woorden "voorzichtig optimistisch": "Het aantal besmettingen is heel erg hoog, maar gelukkig valt de druk op de zorg mee", benadrukte hij. Over de verruiming van openingstijden zei hij dat het iets is "waar we nadrukkelijk naar kijken".